Тетяна Печончик отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

Тетяна Печончик отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

16 Вересня 2023
1023
16 Вересня 2023
15:35

Тетяна Печончик отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

1023
Голова правління Центру прав людини Zmina: «Ця нагорода є визнанням не лише моєї роботи, а й зусиль багатьох правозахисників в Україні, які фіксують воєнні злочини під час російської агресії, проводять розслідування та захищають постраждалих».
Тетяна Печончик отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек
Тетяна Печончик отримала премію імені шведської правозахисниці Анни Дальбек

Голова правління Центру прав людини Zmina, журналістка Тетяна Печончик стала лауреаткою премії імені Анни Дальбек від однойменного Меморіального фонду, якою щороку відзначають правозахисників. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

«Ця нагорода є визнанням не лише моєї роботи, а й зусиль багатьох правозахисників в Україні, які фіксують воєнні злочини під час російської агресії, проводять розслідування та захищають постраждалих», — написала Тетяна Печончик.

Церемонія вручення премії відбулася 8 вересня у Стокгольмі, Швеція.

«Її раннє розуміння важливості документування злочинів проти людей і людства, які Росія вчинила і продовжує вчиняти в Україні, стане великою підмогою для Міжнародного кримінального суду. Завдання з розкриття злочинів потребує багатьох індивідуальних зусиль, які є фізичними та моральними. Усі ці зусилля ми закладаємо у вибір Тетяни Печончик стипендіаткою 2023 року», — цитує Zmina представників Меморіального фонду Анни Дальбек.

У коментарі «Детектору медіа» Тетяна Печончик розповіла, що нагороду правозахисникам зі всього світу вже восьмий рік поспіль вручають друзі, родина та колеги Анни Дальбек. Цьогоріч на церемонії вручення також були присутні юристи, журналісти, лікарі, історики, а ще представники українського посольства у Швеції та української діаспори. 

Як зазначила правозахисниця, ім’я людини, яка номінувала її на премію, досі невідоме.

«Близько пів року тому мені написана Керстін Дальбек (мама Анни), повідомила, що їх Меморіальний фонд вирішив вручити мені цю нагороду та запрошує мене приїхати і отримати її у вересні до Стокгольма. Я так і не дізналася, хто мене номінував, представники цієї організації теж не надали такої інформації», — сказала голова правління Центру прав людини Zmina.

З 2007 року Тетяна Печончик вела правозахисну тематику в інформаційному агентстві УНІАН. У 2011-му вона вирішила піти з журналістики у правозахист та вже наступного року заснувала Центр прав людини Zmina.

З початку російського вторгнення в Крим у 2014 році організація документує зловживання та акти жорстокості з боку російських загарбників, а також руйнування, спричинені повномасштабною війною Росії проти України, зокрема тортури, насильницькі зникнення і депортації.

Зазначимо, Анна Дальбек шведська правозахисниця, яка захищала потерпілих від воєнних злочинів і геноциду та передчасно померла у 2015 році. Аби вшанувати її пам’ять та продовжити некомерційну діяльність у правозахисній галузі, було створено Меморіальний фонд Анни Дальбек, який щороку присуджує нагороду тому, хто присвячує себе правам людини.

Серед лауреатів премії минулих років: шведський дипломат і колишній працівник ООН Андерс Компас (2016), турецька адвокатка Ерен Кескін (2017), правозахисниця з Нікарагуа Лотті Каннінгем Рен (2018), ізраїльська юристка Габі Ласкі (2019), російський вчений та історик Юрій Дмітрієв (2020), єгипетська активістка у сфері прав людини Азза Соліман (2021) та китайський правозахисник Ю Веньшень (2022).

Фото: Тетяна Печончик 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду