ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні

ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні

31 Серпня 2023
1898
31 Серпня 2023
11:45

ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні

1898
BBC: Деякі атаки, схоже, були здійснені безпілотниками, які, як стверджується, були нещодавно вироблені в Україні.
ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні
ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні

Проєкт BBC Verify, який відстежує повідомлення про удари дронів у російських ЗМІ, підрахував, що з початку року безпілотники атакували територію Росії та тимчасово окупованого Криму понад 190 разів. Про це повідомляє ВВС news.

У 2023 році атаки безпілотників були зосереджені в Брянській, Бєлгородській і Курській областях Росії поблизу західного кордону з Україною, а також в анексованому Росією Криму.  

Щонайменше кілька разів безпілотники досягли Московської області, яка розташована приблизно за 450 км від кордону з Україною. Ці атаки призводили до евакуації людей та на певний час зупиняли московські аеропорти.

BBC нагадує, що Росія навіть звинувачувала Україну в спробі вбити президента РФ Володимира Путіна під час нібито удару по його резиденції в Кремлі 3 травня. Україна це заперечувала.

BBC перевірила також повідомлення із соцмереж про те, що в кількох нещодавніх атаках на Москву були задіяні ударні безпілотники дальнього радіусу дії «Бобер», виготовлені, як стверджується, нещодавно в Україні.

Фахівець із безпілотників Університету Західної Англії Стів Райт порівняв зображення цих дронів і підтверджених відеозаписів ударів по Москві 30 травня та дійшов висновку, що ці два зразки є схожими за конструкцією і, «найімовірніше», був використаний саме «Бобер».

ВВС також зазначає, що уламки безпілотника, який у лютому розбився приблизно за 100 км від Москви, виявилися схожими на UJ-22 — тип безпілотника, що виробляється в Україні. В автономному польоті цей дрон має дальність 800 км.   

У 2023 році мішенню для атак були також нафтові об'єкти, аеродроми та енергетична інфраструктура окупантів. Зокрема, журналісти виявили щонайменше дев'ять повідомлень про атаки безпілотників на російські нафтобази. Однією з них 29 квітня знищено кілька резервуарів з нафтою в окупованому Севастополі.

Тричі, 4 липня, 30 липня та 1 серпня, безпілотники атакували міжнародний аеропорт «Внуково» в Москві, після чого летовище ненадовго закрилося чи перенаправляло рейси.

Крім того, BBC перевірила кадри і підтвердила, що в результаті ймовірної атаки безпілотника на авіабазі на південь від Санкт-Петербурга спалахнув один із флагманських російських бомбардувальників Ту-22.

Врешті, 30 серпня Росія повідомила про серію атак безпілотників по всій країні, в тому числі про удар по аеродрому у Пскові, в результаті якого згоріли 4 військові вантажні літаки. Удари в ніч на 30 серпня по шести регіонах РФ стали наймасштабнішими у 2023 році, стверджує BBC.

Також, за даними BBC Verify, цього року відбулося близько десятка атак морських безпілотників на російські цілі в Чорному морі, у тому числі на військово-морські бази та Кримський міст. 

«Москва неодноразово звинувачувала Україну в тому, що та стоїть за ударами безпілотників протягом останніх місяців. Україна не взяла на себе відповідальності за них, хоча президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що атаки на російську територію є "неминучим, природним і абсолютно справедливим процесом"», — пишуть журналісти.

Нагадаємо, раніше незалежне російське видання «Вёрстка» підрахувало, що за три місяці — з 3 травня по 1 серпня — Москву та Підмосков'я атакували як мінімум 28 безпілотників.

Читайте також:

Інфографіка: BBC 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1898
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду