detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.08.2023 11:45
ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні
ВВС підрахувала, що цьогоріч дрони атакували Росію і Крим майже 200 разів. Деякі, вочевидь, вироблені в Україні
BBC: Деякі атаки, схоже, були здійснені безпілотниками, які, як стверджується, були нещодавно вироблені в Україні.

Проєкт BBC Verify, який відстежує повідомлення про удари дронів у російських ЗМІ, підрахував, що з початку року безпілотники атакували територію Росії та тимчасово окупованого Криму понад 190 разів. Про це повідомляє ВВС news.

У 2023 році атаки безпілотників були зосереджені в Брянській, Бєлгородській і Курській областях Росії поблизу західного кордону з Україною, а також в анексованому Росією Криму.  

Щонайменше кілька разів безпілотники досягли Московської області, яка розташована приблизно за 450 км від кордону з Україною. Ці атаки призводили до евакуації людей та на певний час зупиняли московські аеропорти.

BBC нагадує, що Росія навіть звинувачувала Україну в спробі вбити президента РФ Володимира Путіна під час нібито удару по його резиденції в Кремлі 3 травня. Україна це заперечувала.

BBC перевірила також повідомлення із соцмереж про те, що в кількох нещодавніх атаках на Москву були задіяні ударні безпілотники дальнього радіусу дії «Бобер», виготовлені, як стверджується, нещодавно в Україні.

Фахівець із безпілотників Університету Західної Англії Стів Райт порівняв зображення цих дронів і підтверджених відеозаписів ударів по Москві 30 травня та дійшов висновку, що ці два зразки є схожими за конструкцією і, «найімовірніше», був використаний саме «Бобер».

ВВС також зазначає, що уламки безпілотника, який у лютому розбився приблизно за 100 км від Москви, виявилися схожими на UJ-22 — тип безпілотника, що виробляється в Україні. В автономному польоті цей дрон має дальність 800 км.   

У 2023 році мішенню для атак були також нафтові об'єкти, аеродроми та енергетична інфраструктура окупантів. Зокрема, журналісти виявили щонайменше дев'ять повідомлень про атаки безпілотників на російські нафтобази. Однією з них 29 квітня знищено кілька резервуарів з нафтою в окупованому Севастополі.

Тричі, 4 липня, 30 липня та 1 серпня, безпілотники атакували міжнародний аеропорт «Внуково» в Москві, після чого летовище ненадовго закрилося чи перенаправляло рейси.

Крім того, BBC перевірила кадри і підтвердила, що в результаті ймовірної атаки безпілотника на авіабазі на південь від Санкт-Петербурга спалахнув один із флагманських російських бомбардувальників Ту-22.

Врешті, 30 серпня Росія повідомила про серію атак безпілотників по всій країні, в тому числі про удар по аеродрому у Пскові, в результаті якого згоріли 4 військові вантажні літаки. Удари в ніч на 30 серпня по шести регіонах РФ стали наймасштабнішими у 2023 році, стверджує BBC.

Також, за даними BBC Verify, цього року відбулося близько десятка атак морських безпілотників на російські цілі в Чорному морі, у тому числі на військово-морські бази та Кримський міст. 

«Москва неодноразово звинувачувала Україну в тому, що та стоїть за ударами безпілотників протягом останніх місяців. Україна не взяла на себе відповідальності за них, хоча президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що атаки на російську територію є "неминучим, природним і абсолютно справедливим процесом"», — пишуть журналісти.

Нагадаємо, раніше незалежне російське видання «Вёрстка» підрахувало, що за три місяці — з 3 травня по 1 серпня — Москву та Підмосков'я атакували як мінімум 28 безпілотників.

Читайте також:

Інфографіка: BBC 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY