В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики

В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики

30 Серпня 2023
1989
30 Серпня 2023
12:30

В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики

1989
У виданні, підготовленому Комісією з журналістської етики, містяться практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики.
В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики
В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики

В електронному посібнику, підготовленому Комісією з журналістської етики (КЖЕ) для медійників, керівників медіа, студентів і викладачів факультетів журналістики, подано практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики. Зокрема, у ньому містяться рекомендації щодо висвітлення повідомлень, які публікуються в соцмережах, а також визначені параметри дотримання вимог до якісної журналістики. Про це йдеться на сайті КЖЕ.

Крім того, у виданні пояснено характерні особливості використання основних журналістських жанрів, розкрито питання журналістських стандартів, гендерної рівності, специфіки діяльності журналістів та медіа під час дії воєнного стану.

Увійшли до нього й найважливіші заяви та рекомендації Комісії з журналістської етики після повномасштабної російської агресії та вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. 

«Практикувати етику в журналістиці означає практикувати правду. В основі етики — дбайливе ставлення до авдиторії, не введення публіки в оману. Для авдиторії, впровадженої в оману, багаторазово зростає небезпека покластись на хибні відомості, дійти хибних висновків, а отже й не зауважити загроз, які постають внаслідок зловмисних маніпуляцій або нехлюйського нашого ставлення до стандартів професії. Етичне ставлення до нашого суспільства, дотримання етичних принципів у повсякденній нашій роботі захищає свободу», — зазначив голова КЖЕ Андрій Куликов у передмові до посібника.

Складається посібник з таких розділів:

  • Використання інформації з публікацій у соцмережах та публікація матеріалів активістів у розділах «Блоги». Дотримання етики та вимог до якісної журналістики.

  • Що треба знати про основні журналістські жанри.

  • Гендерна рівність у медіа: виклики на тлі повномасштабної війни в Україні. Як коректно висвітлювати проблему СНПК.

  • Закон про медіа: які новели підготував законодавець для медіа?

  • Заяви та рекомендації Комісії з журналістської етики.

  • Кодекс етики українського журналіста.

Посібник видано за підтримки ЮНЕСКО та народу Японії. Завантажити його можна тут.

Нагадаємо, раніше Комісія з журналістської етики випустила серію нових пояснювальних відео про журналістські стандарти та необхідність дотримуватися журналістської етики. Нові відео розповідають про те, як журналісти можуть допомогти покарати Росію за воєнні злочини в Україні і як медіа можуть відповідально виправляти свої помилки.

Також «Детектор медіа» повідомляв про те, що КЖЕ дала рекомендації щодо інтерв’ю з російськими експертами та журналістами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду