detector.media
30.08.2023 12:30
В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики
В Україні з’явився електронний посібник з журналістської етики
У виданні, підготовленому Комісією з журналістської етики, містяться практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики.

В електронному посібнику, підготовленому Комісією з журналістської етики (КЖЕ) для медійників, керівників медіа, студентів і викладачів факультетів журналістики, подано практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики. Зокрема, у ньому містяться рекомендації щодо висвітлення повідомлень, які публікуються в соцмережах, а також визначені параметри дотримання вимог до якісної журналістики. Про це йдеться на сайті КЖЕ.

Крім того, у виданні пояснено характерні особливості використання основних журналістських жанрів, розкрито питання журналістських стандартів, гендерної рівності, специфіки діяльності журналістів та медіа під час дії воєнного стану.

Увійшли до нього й найважливіші заяви та рекомендації Комісії з журналістської етики після повномасштабної російської агресії та вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. 

«Практикувати етику в журналістиці означає практикувати правду. В основі етики — дбайливе ставлення до авдиторії, не введення публіки в оману. Для авдиторії, впровадженої в оману, багаторазово зростає небезпека покластись на хибні відомості, дійти хибних висновків, а отже й не зауважити загроз, які постають внаслідок зловмисних маніпуляцій або нехлюйського нашого ставлення до стандартів професії. Етичне ставлення до нашого суспільства, дотримання етичних принципів у повсякденній нашій роботі захищає свободу», — зазначив голова КЖЕ Андрій Куликов у передмові до посібника.

Складається посібник з таких розділів:

Посібник видано за підтримки ЮНЕСКО та народу Японії. Завантажити його можна тут.

Нагадаємо, раніше Комісія з журналістської етики випустила серію нових пояснювальних відео про журналістські стандарти та необхідність дотримуватися журналістської етики. Нові відео розповідають про те, як журналісти можуть допомогти покарати Росію за воєнні злочини в Україні і як медіа можуть відповідально виправляти свої помилки.

Також «Детектор медіа» повідомляв про те, що КЖЕ дала рекомендації щодо інтерв’ю з російськими експертами та журналістами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY