Московський суд відхилив апеляцію терориста Гіркіна, якого затримали за екстремізм

Московський суд відхилив апеляцію терориста Гіркіна, якого затримали за екстремізм

29 Серпня 2023
519
29 Серпня 2023
17:28

Московський суд відхилив апеляцію терориста Гіркіна, якого затримали за екстремізм

519
Підсудний заявив, що не визнає своєї провини.
Московський суд відхилив апеляцію терориста Гіркіна, якого затримали за екстремізм
Московський суд відхилив апеляцію терориста Гіркіна, якого затримали за екстремізм

Суд у Москві залишив без змін рішення про арешт терориста та пропагандиста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) у справі про заклики до екстремізму. Про це повідомив російський «Интерфакс», передає «Укрінформ».

«Постанову Міщанського суду Москви від 21 липня 2023 року про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту Гіркіна терміном до 18 вересня 2023 року залишити без змін, апеляційні скарги — без задоволення», — йдеться у повідомленні суду.

Раніше адвокати Гіркіна подали апеляцію на рішення суду першої інстанції та попросили обрати йому більш м'який запобіжний захід. Аргументували вони це тим, що їхній підзахисний має низку захворювань, співпрацює зі слідством і «дає послідовні та правдиві свідчення».

Сам Гіркін також зазначив, що не розуміє, чому йому обрали арешт як запобіжний захід, адже він засуджений Міжнародним судом Гааги. Крім того, він не визнав провини і заявив про намір довести свою невинуватість.

Нагадаємо, колишнього так званого міністра оборони терористичної організації «ДНР» заарештували 21 липня на два місяці у справі про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності в інтернеті (ст. 280 КК РФ). Зараз він перебуває у московському СІЗО «Лефортово». 

Невдовзі слідство в Росії наклало гриф «цілком таємно» на матеріали в кримінальній справі проти Гіркіна. Відтепер усі судові засідання в цій справі проходитимуть у закритому режимі.

За звинуваченням у закликах до екстремізму, приводом для якого стали кілька дописів у телеграм-каналі терориста, йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

20 липня в соцмережі Гіркін написав, що найманцям групи «Вагнер» нема чим хизуватися: втрати у війні проти України — «в 3/4 особового складу (з 78 тисяч — убито 22 + 40 тисяч поранених)».

18 липня він також опублікував допис про Путіна, в якому зазначив, що «23 роки на чолі країни перебував нікчема, який зумів "пустити пил у вічі" значній частині населення», і хоча він зараз — «останній острівець легітимності та стійкості держави», але «ще 6 років при владі цього боягузливого нездари країна не витримає». 

Як писав  «Детектор медіа», у розвідці Великої Британії вважають, що арешт за екстремізм російського терориста 21 липня може розлютити його прихильників у «спільноті військових блогерів», а також деяких солдатів, які зараз перебувають на службі.

У 2014 році Гіркін брав активну участь у боях за Слов'янськ і в захопленні влади в Донецьку.

В Україні його звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, в тому числі за викрадення людей, накази їх катувати і вбивати. Він також визнаний винним у збитті літака рейсу МН17, через що перебуває у міжнародному розшуку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
519
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду