Українські книгозбірні отримають 25 тисяч англомовних книг

Українські книгозбірні отримають 25 тисяч англомовних книг

8 Серпня 2023
1025
8 Серпня 2023
21:00

Українські книгозбірні отримають 25 тисяч англомовних книг

1025
Збір заявок від українських бібліотек на отримання літератури триватиме до 1 вересня.
Українські книгозбірні отримають 25 тисяч англомовних книг
Українські книгозбірні отримають 25 тисяч англомовних книг

До кінця 2023-го року українські бібліотеки отримають 25 тисяч книжок від британських видавництв у межах спільної ініціативи Українського ПЕН, британського благодійного фонду Book Aid International, Англійського і Міжнародного ПЕН, а також «Нової пошти». Про це йдеться на сайті української організації.

Різножанрові книжки англійською для дорослих, підлітків та дітей будуть доставлені до Києва, де діє офіс Українського ПЕН. Літературу розподілять між бібліотеками відповідно до їхніх запитів та відправлять «Новою поштою» або привезуть під час волонтерських поїздок громадської організації.

«Англійська мова стає все більш поширеною у повсякденному житті наших громадян. За даними Київського міжнародного інституту соціології, 89% українців називають англійську іноземною мовою, котру обов'язково потрібно вивчати громадянам нашої країни. Це індикатор стрімкої інтеграції англійської в український освітній та культурний процеси. Позитивну тенденцію варто підтримувати системно, саме тому разом із партнерами ми надішлемо 25 000 книжок у бібліотеки в різних регіонах України», — розповіла виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен.

Перед запуском ініціативи команда організації провела попереднє опитування серед сотні українських бібліотек з різних регіонів України. Згідно з результатами, найбільший запит з боку книгозбірень є на видання англійською мовою для дітей та підлітків (художня література, нонфікшн, книги для вивчення англійської). Окрім цього, серед запитів  класика, біографії, мемуари, репортажі, есеї, видання для саморозвитку та сучасна проза. Бібліотеки потребують від 10 до 2000 примірників видань.

Українські бібліотеки, які хочуть поповнити свої фонди книжками англійською, можуть заповнити онлайн-форму до 1 вересня включно за посиланням.

Український ПЕН розпочав проєкт «Незламні бібліотеки» у червні 2022 року. У рамках цієї ініціативи за підтримки іноземних партнерів, українських видавництв та небайдужих українців організація збирає і передає нові книжки українською й англійською мовами для бібліотек на звільнених та прифронтових територіях, що постраждали через війну Росії проти України.

За цей час до бібліотек у Чернігівській, Миколаївській, Херсонській, Сумській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Донецькій областях уже передали понад 12 тисяч книжок.

Нагадаємо, у червні прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів готує проєкт закону, який закріпить англійську в Україні як мову міжнародного спілкування. Також в уряді працюють над рішеннями, які зроблять вивчення англійської доступнішим для всіх охочих.

Як писав «ДМ», результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать, що 31,8% дорослих жителів України взагалі не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні. Зокрема, 51% респондентів зазначили, що мають деякі знання англійської, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати й спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях.

Фото: Український ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду