detector.media
04.08.2023 15:57
Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки
Чеський ресторан звільнив офіціанта за російський гімн для українки
Офіціант одного з ресторанів поблизу Праги, який відвідала українка з подругою, спершу ввімкнув гімн Росії, а потім сирену повітряної тривоги.

Чеський заклад громадського харчування звільнив свого співробітника після того, як біженка оприлюднила відео, на якому чути, як у ресторані ввімкнули російський гімн. 

Офіціант одного з ресторанів поблизу Праги, який відвідала українка з подругою, спершу ввімкнув гімн Росії, а потім сирену повітряної тривоги. Про таку поведінку чеха українська біженка Олеся Кошілка розповіла у своїх соцмережах. Після резонансу власник закладу попросив вибачення в дівчини і звільнив свого працівника.

«Прийшли і зробили замовлення. Я попросила пароль від Wi-Fi. На що мені офіціант чех відповів, що інтернет є тільки російський. Я спочатку не звернула на це увагу, подумала, що він подумав, що я росіянка. Через хвилин 5 включається гімн Росії. Я не розумію, що відбувається, заходжу всередину і кажу "Це гімн Росії?". На що відповідають "Так". Я кажу, що я — українка. На що мені відповідають: «І що?», починають сміятися і включають звук сирени», — повідомила Олеся Кошілка в коментарі «Радіо Свобода».

Дівчина каже, що не всі працівники ресторану підтримали вчинок офіціанта. Інші — ввічливо спілкувалися з дівчатами. Докази з цькуваннями з боку працівника закладу пізніше Олеся виклала у своїх соцмережах. Вона опублікувала фрагмент відео, коли в ресторані грає російський гімн.

«Відео набрало понад мільйон переглядів. Дуже багато було негативних відгуків про заклад. Після чого подзвонив його власник, вибачився, сказав, "що сам він за Україну і не розуміє, як могло так статися"», — каже українка.

Також ресторан оприлюднив свою позицію в соцмережах: «Від імені керівництва CottonClub Brandýs ми хочемо повідомити, що ми не згодні з політичними поглядами наших співробітників і відмежовуємося від них. Після вчорашнього інциденту в нашому ресторані керівництво компанії вирішило звільнити ініціатора, тому він більше не є нашим співробітником. Ми також не згодні з порушенням прав і свобод людини, яке відбувається проти України».

Раніше, в червні цього року, розгорнувся ще один скандал щодо цькування української біженки. Відео з українською дитиною Поліною Бутківською, яку під час шкільної екскурсії ображали чеські однокласники, викликало резонанс у Чехії. У ситуацію втрутилися навіть президент і міністр внутрішніх справ країни.

За даними соціологічного дослідження, яке провів чеський інститут STEM, 52% населення країни підтримує Україну і не вірить російським наративам про війну. А 60% людей схвалюють допомогу влади для українських мігрантів.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY