Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістики та обіцяє видати посвідчення міжнародного зразка після їх завершення

Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістики та обіцяє видати посвідчення міжнародного зразка після їх завершення

20 Липня 2023
3753
20 Липня 2023
20:58

Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістики та обіцяє видати посвідчення міжнародного зразка після їх завершення

3753
Стахів зазначає, що метою його курсів є не можливість для учасників працювати в медіа, а «боротьба за свої права».
Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістики та обіцяє видати посвідчення міжнародного зразка після їх завершення
Антивакцинатор Стахів відкрив курси журналістики та обіцяє видати посвідчення міжнародного зразка після їх завершення

Підозрюваний у справі про повалення конституційного ладу в Україні, псевдоактивіст і антивакцинатор Остап Стахів оголосив про відкриття «курсів журналістики», передає Zaxid.net.

Після завершення 21-денного платного курсу учасникам обіцяють видати посвідчення журналіста міжнародного зразка. Наразі в чаті курсу є майже сто учасників. Журналісти видання дізналися, що за попередньою реєстрацією курс коштував 2850 грн, а тепер 7500 грн. Викладатиме «журналістику» особисто Остап Стахів. 

Стахів зазначає, що метою його курсів є не можливість для учасників працювати в медіа, а «боротьба за свої права».

«Вже один такий курс відбувся, але ще не та кількість людей, щоб діяти по Україні як спільнота журналістів. Треба провести кілька курсів, щоб люди могли бути журналістами-правозахисниками. Недостатньо бути правозахисником і не мати статус журналіста, бо є обмеженість. Коли ми об'єднані у відповідну спільноту, це як один плюс один дорівнює одинадцять, а десять плюс десять — сто. Ми світлячки. Об'єднуймося й освічуймо цю темряву», — каже псевдоактивіст.

Щоб долучитися до «навчання», потрібно звернутися до Олега Герича, який називає себе відповідальним за адміністративний департамент проєкту. У Zaxid.net зауважили, що в своїх соцмережах Герич позиціонує себе як журналіст і розповідає, як боротися із Центрами територіального комплектування. Водночас він пише, що проходив службу в ЗСУ та публікує фото у військовій формі. Герич також критикує Декларацію про державний суверенітет.

Він зазначає, що на час курсу діє «журналістський стан» і «журналістська адміністрація». Учасники зобов'язані відвідувати всі заняття Стахіва та виконувати домашні завдання. Після завершення курсу посвідчення обіцяють вислати в будь-яку країну світу. 

Як розповіла речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська в коментарі Zaxid.net, відомство не може притягнути Стахіва до відповідальності за створення курсів.

«Наші оперативники відстежують діяльність Остапа Стахіва. Проте з точки зору правової діяльності й законодавства, він має ліцензію та володіє кількома ЗМІ. Ще раніше він відкрив свої ЗМІ, подав в Книжкову палату свої друковані матеріали. Після цього йому надали ліцензію.

Проте зараз він є фігурантом кримінального провадження. Поки Стахів не засуджений, то має право як засновник робити ці курси. Тобто в правовому полі ми не можемо притягнути його до відповідальності», зазначила Яворська.

Медіаексперт Отар Довженко зі свого боку зауважив, що такі курси підривають довіру до медіа.

«Подібні "курси" — профанація журналістської професії. Що більше буде псевдожурналістів із посвідченнями від Стахіва і йому подібних, то більше підстав для недовіри до медіа загалом у суспільства.

Мене не дивує, що друг колаборанта Кирила Стремоусова Стахів продовжує його справу. Дивує, що правоохоронні органи впритул не бачать стремоусовщини в себе під носом», сказав Довженко.

Нагадаємо, 16 листопада 2021 року СБУ провела обшуки у помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили підозру у вчиненні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Остап Стахів став відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія —  це вигадка. Також Стахів поширював різні теорії «всесвітньої змови». 

Крім цього, Стахів організовував пікети противників вакцинації і збирав гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка нардепів Верховної Ради написали до СБУ звернення через антивакцинаторську діяльність Стахіва.

1 грудня 2021 року Стахів вийшов із СІЗО після внесення застави у майже 1 млн гривень

29 грудня Стахів вийшов із Львівської обласної психіатричної лікарні, де перебував протягом 30 днів, а вже наступного місяця його визнали осудним за результатами психіатричної експертизи.

Фото: Остап Стахів / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3753
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
216 дн. тому
А це чучело досі не сидить? У нього на світлому лобі написано - агент ФСБ, невже дружби із зажмуреним кірюшею стрємоусовим недостатно????
Niko
285 дн. тому
Ну що тут скажеш. Таким писарчукам можна медальку видати та шапочку із фольги на пам'ять. Пайку відпрацювали. А завтра нова пайка буде кинута. І знову тим песикам відпрацьовувати її доведеться. І так по кругу. Доки якась чумка не підкосить. То тих собачок присплять і знайдуть нових. Вони мабуть не подумали про такий варіант завершення. Поки титанік тоне, на верхніх палубах ще розливають шампанське...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду