Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробила пам'ятку для медіа «Як працювати під час війни»

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробила пам'ятку для медіа «Як працювати під час війни»

13 Липня 2023
1349
13 Липня 2023
23:49

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробила пам'ятку для медіа «Як працювати під час війни»

1349
Регуляційний орган інформує про встановлені обмеження, відповідальність та особливі процедури, передбачені законодавством.
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробила пам'ятку для медіа «Як працювати під час війни»
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення розробила пам'ятку для медіа «Як працювати під час війни»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підготувала роз’яснення щодо правового регулювання діяльності медіа в умовах збройної агресії. Про це повідомляється на сайті Нацради.

Закон України «Про медіа» вперше в Європі визначив положення про правове регулювання діяльності медіа в умовах збройної агресії, які закріплені в дев'ятому розділі закону.

Зокрема, дев’ятий розділ визначає обмеження щодо змісту інформації в медіа, пов’язані зі збройною агресією; обмеження щодо структури власності та фінансування медіа під час збройної агресії, окреслює особливості регулювання діяльності у сфері медіа на тимчасово окупованих територіях.

Дев’ятий розділ є обмеженим у часі: визначені ним положення починають працювати з моменту визнання Верховною Радою України певної держави державою-агресором (державою-окупантом), і його дія триває ще протягом п’яти років із дня прийняття парламентом рішення про скасування такого статусу. Упродовж такого п’ятирічного терміну Верховна Рада зобов’язана щорічно переглядати необхідність застосування передбачених цим розділом обмежень та ухвалювати постанову про продовження дії чи скасування чинності положень цього розділу.

Суб’єктам у сфері аудіовізуальних, друкованих та онлайн-медіа встановлено обмеження стосовно змісту інформації:

Суб’єктами у сфері медіа в Україні відповідно до положень Закону не можуть бути:

Медіарегулятор має право відмовити цим особам у реєстрації чи отриманні ліцензій. Водночас, якщо вони вже є ліцензіатами або реєстрантами, анульовує ліцензію сам або звертається до суду.

Закон передбачає вимоги до медіа в разі, якщо вони опинилися в тимчасовій окупації:

Закон і затверджене Національною радою на його основі положення регулюють особливості ліцензування та реєстрації у сфері медіа в період дії воєнного чи надзвичайного стану:

Обмеження також стосуються діяльності іноземних лінійних медіа:

Іноземні телеканали, які зареєстровані в країнах-членах Європейського Союзу, можуть вільно поширюватися в Україні.

У разі виявлення зазначених вище обставин щодо цих медіа Національна рада уповноважена обмежити їх ретрансляцію і повідомляє регулятора країни, де канал був зареєстрований.

До повноважень Національної ради також належить створення і ведення Переліку аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора. Вказані підстави для внесення до нього і вилучення:

За грубе порушення на медіа може бути накладений штраф та застосовані інші заходи реагування, передбачені Законом. У разі повторного грубого порушення медіарегулятор буде звертатися до військового командування для відповідного реагування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1349
Читайте також
06.07.2023 13:11
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 039
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду