У Байдена погані новини для Путіна: дайджест пропаганди за 12 липня 2023 року

У Байдена погані новини для Путіна: дайджест пропаганди за 12 липня 2023 року

13 Липня 2023
2251

У Байдена погані новини для Путіна: дайджест пропаганди за 12 липня 2023 року

2251
Москві у Вільнюсі офіційно довели, що «ми від України нікуди не дінемося».
У Байдена погані новини для Путіна: дайджест пропаганди за 12 липня 2023 року
У Байдена погані новини для Путіна: дайджест пропаганди за 12 липня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 12 липня.

  1. «Гарматне м’ясо» з генеральським присмаком
  2. Шойгу хоч когось демілітаризував
  3. Що не так з артобстрілом від МО РФ
  4. Росія дочекається «гарантій безпеки»

«Гарматне м’ясо» з генеральським присмаком

12 липня було офіційно підтверджено загибель в Україні чергового російського генерала. Йдеться про Олега Цокова. Раніше про його смерть писали лише «воєнкори». Тепер про це сказали в етері пропагандистської передачі «60 хвилин» на телеканалі «Росія».

НАСПРАВДІ, на цьому фото з офіційного сайту Кремля Цоков ще у погонах генерал-майора. Але свою «героїчну смерть» він зустрів генерал-лейтенантом.

Таким чином, Цоков – найвищий за званням серед російських окупантів, знищених в Україні. (Коли в червні 2022 року в Луганській області загинув Роман Кутузов, звання генерал-лейтенанта йому присвоїли вже посмертно).

Відзначимо, в Росії рідко коли офіційно визнають втрати генеральського рівня. У відкритих джерелах можна знайти дані про щонайменше 11 таких випадків. Щоправда, не всі з них підтверджені. 

Тепер до цього списку офіційно додався Цоков

Ситуація з офіцерським складом у рашистів вкрай важка. Втрата керованості окупаційними військами й призводить до появи вже генеральського гарматного м’яса, яке Путін кидає на передову.

Шойгу хоч когось демілітаризував

12 липня спікер МО РФ Конашенков нарешті оприлюднив зведення про бодай якусь реальну, а не вигадану демілітаризацію. Але стосувалося воно не ЗСУ, а ПВК «Вагнер».

НАСПРАВДІ, саме такого повідомлення про Україну чекав Путін. Але поки одну з «цілей СВО» вдалося досягнути лише стосовно свого колишнього кухаря.

Згадана Конашенковим зброя, яка знаходилася у Пригожина, варта того, щоб її перерахувати. Отже, загалом передано понад 2 тисячі одиниць техніки та озброєння.

Серед них: сотні одиниць важкого озброєння: танки Т-90, Т-80, Т-72Б3, РСЗВ «Град», «Ураган», зенітні ракетно-гарматні комплекси «Панцир», САУ 2С1 «Гвоздика» 122-мм, 2С3 «Акація» 152-мм, 2С5 «Гіацинт» 152-мм, 2С4 «Тюльпан» 240-мм гаубиці, протитанкове озброєння, мінометні комплекси, багатоцільові броньовані тягачі, бронетранспорт.

Конашенков також спеціально наголосив: «прийнято понад 2,5 тисячі тонн різних боєприпасів та близько 20 тисяч одиниць стрілецької зброї».

Таким чином, МО РФ, по-перше, демонстративно заперечило пригожинську істеричну окопну правду: «Герасимов, Шойгу, де снаряди?!».

По-друге (що набагато важливіше за московську «візантійщину»), ще раз підтвердило, що постачання та утримання ПВК «Вагнер» здійснювалося саме за рахунок державної структури в особі Міноборони РФ. Що і є черговим відеодоказом того, що Росія є спонсором міжнародного тероризму. І що важливо (для майбутніх судових процесів) – починаючи з 2014 року. Адже сам Пригожин казав, що брав участь у подіях на Донбасі відтоді. А тому зброю разом з іншими «шахтарями» він купляв не у «військторгу».  

Що не так з артобстрілом від МО РФ

З цього приводу цікаво, як у Росії просувають тему саме з нестачею артилерійських систем в Україні, брак снарядів і взагалі, буцімто, неспроможність Сил оборони впоратися із західною зброєю. Саме тому, мовляв, Росія й виграє «війну артилерії в Україні».

Відео з подібними переможними звітами «клепають» щодня. Наприклад, 12 липня МО РФ розповіло, як «потужно і точно розрахунки 152-мм гаубиць «Гіацинт-Б» ЗВО знищують бронетехніку та укріплені позиції ЗСУ».

НАСПРАВДІ, на кожну знищену одиницю української артилерійської зброї припадає чотири російські, пише Forbes. Цю пропорцію підтверджують дані проєкту Oryx.

Наприклад, з 1 червня по 7 липня в боях у Запорізькій області та на півдні Донецької окупанти втратили 32 гаубиці та ракетні пускові установки, а ЗСУ за цей час лише вісім.

Відповідно до підрахунків Oryx, за той же період окупанти втратили 25 одиниць буксованої артилерії та 28 установок РСЗВ, а Україна – шість та дві відповідно.

Загалом, на початок повномасштабної війни Росія мала близько 5 тисяч гаубиць та ракетних пускових установок – утричі більше, ніж Україна.  За час війни загарбники втратили 600 гармат, а ЗСУ — 200.

На думку Forbes, перевага ЗСУ в тому, що вони використовують системи західного виробництва, які є більш надійними, точними і далекобійними, ніж радянські зразки, якими воює російська армія. Саме тому з артилерійськими системами в неї зараз майже така ж проблема, як і з бронетанковими резервами.

Але все одно, як констатує видання, Україна на початок контрнаступу мала не менше 2500 гармат, а Росія близько 4500. Дисбаланс очевидний. Тож подальше постачання цієї та іншої зброї ЗСУ з боку країн-партнерів вкрай необхідне.

Росія дочекається «гарантій безпеки»

І воно буде. Принаймні це стало одним з головних підсумків саміту НАТО, який завершився у Вільнюсі 12 липня. Звісно, пропаганда, подає його як невдачу України: мовляв, не отримала календарних гарантій вступу до Альянсу.

Але Кремль явно не задоволений не стільки загальним станом справ, який був зафіксований у Вільнюсі, скільки подальшими тенденціями. Пєсков підсумував це сентенцією: «гарантії безпеки Україні від G7 є загрозою безпеці Росії».

НАСПРАВДІ, треба бути об’єктивним: від саміту НАТО переважна більшість українців отримала те, що й чекала: усі розмови про вступ після перемоги. А поки заради неї – подальші поставки зброї, боєприпасів, бронетехніки, скасування ПДЧ і гарантії підтримки та подальшої різноманітної допомоги. Все це було і буде надалі.

До того ж дуже потужною стала та сама резолюція лідерів країн-членів G7, в якій крім гарантій безпеки Україні, зокрема, було вказано, що всі економічні та інші збитки, заподіяні війною, відшкодує Росія.

Механізм дуже простий: США та союзники утримуватимуть заморожені активи РФ, доки вона не погодиться платити. Або поки не розроблять процедуру легального вилучення російських грошей. У будь-якому разі черговий невтішний підсумок війни в Україні Путін вже офіційно отримав: свої закордонні активи Росія навряд чи колись поверне.

А головний підсумок саміту у Вільнюсі, напевно, підбив президент США Джо Байден, який заявив президенту України Володимиру Зеленському та всім українцям: «Ви зробили неймовірну роботу. Вам ще багато чого належить зробити, я знаю. Думаю, що ми забезпечимо, щоб у вас було те, що вам потрібне. Чекаю з нетерпінням, коли ми зустрінемося, щоб відсвяткувати ваш офіційний вступ до НАТО. Тому дякую за те, що ви робите, і… погані новини для вас у тому, що ми нікуди не дінемось, ви тут застрягли з нами».

Насправді це погані новини насамперед для Путіна. Відсунути кордони НАТО від Росії він вже не зумів. Перемогти Україну також. Тож дійсно лишилося тільки дочекатися її офіційного вступу до НАТО. І саме це (як не дивно, це наразі для Росії звучить) і буде її справжньою гарантією безпеки. Від Путіна та наступних путінів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2251
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду