Колектив «Трухи» нагородили відзнаками. Зокрема, за «боротьбу на інформаційному фронті»

Колектив «Трухи» нагородили відзнаками. Зокрема, за «боротьбу на інформаційному фронті»

18 Червня 2023
2323

Колектив «Трухи» нагородили відзнаками. Зокрема, за «боротьбу на інформаційному фронті»

2323
14 червня в Telegram-каналі "Труха Харьков" з’явилась інформація про нагородження колективу каналу Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації за "вагомий внесок у боротьбу на інформаційному фронті".
Колектив «Трухи» нагородили відзнаками. Зокрема, за «боротьбу на інформаційному фронті»
Колектив «Трухи» нагородили відзнаками. Зокрема, за «боротьбу на інформаційному фронті»

Інформацію про нагородження грамотою Суспільне Харків підтвердила директорка Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації ХОВА Ярослава Бережна.

"Колектив Telegram-каналу нагороджений грамотою ХОВА як найчисельніший за аудиторією і який публікує суспільно важливу інформацію, на мільйонну аудиторію поширює офіційні повідомлення правоохоронних органів, служб та державних установ", – сказала вона.

За словами Бережної, Telegram-канал "Труха Харьков" відзначили, як і інші організації, за внесок у протидію російській інформаційній пропаганді.

"Крім того, команда каналу передала десятки автомобілів та квадрокоптерів для бійців ЗСУ на передовій", – зазначила директорка департаменту.

За її інформацією, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну грамотами ХОВА нагороджено 31 медіаорганізацію, редакцію та журналістів Харківщини.

Фото – Труха Харьков / Telegram

Також, за повідомленнями з каналу, колектив чи окремих адміністраторів нагородили відзнаками "За визволення Харківської області" та "За оборону міста-героя Харків". Ярослава Бережна сказала, що інформацією про ці нагороди ОВА не володіє.

В анонімних телеграмах є проблеми з прозорістю медіавласників, проблеми з дотриманням етичних та журналістських стандартів, коментує для "Суспільне Харків" медіааналітикиня Інституту масової інформації, дослідниця медіа Яна Машкова.

"У випадку з "Трухою" не зрозуміло, хто насправді є медіавласником, хто є в команді та чи мають адміністратори журналістську освіту. Як свідчить аналіз контенту, є проблема з дотриманням етичності та журналістських стандартів у висвітленні подій", – каже Машкова.

"Дослідники фіксували, що контент "Трухи" публікував фейки, маніпуляції, які потім успішно адміни видаляли або оновлювали через певний час із приміткою".

"Втім, розуміємо, що читач уже не буде повертатися до архіву, бо зверху в стрічку засипле тисячі нових інфоприводів", – додає дослідниця медіа.

Також у каналі "Труха" з'являлися дописи з публікацією роботи ППО, наслідків влучань від очевидців, інформаційні фейки та маніпуляції на темі війни, зазначає Яна Машкова: "Архів адміни можуть зачистити, а відповідальність ніхто вже не понесе, бо всі анонімні канали працюють не прозоро, на відміну від справжніх медіа, які мають фізичну редакцію та дотримуються стандартів".

"Ще є історія з тим, що канал рекламує не завжди етичний бізнес (гральний, наприклад), розміщують приховану рекламу допомоги олігархів та матеріали з ознаками чорного піару, де "мочать" на замовлення", – говорить медіааналітикиня.

"Перш за все анонімні Telegram-канали – це про бізнес та заробляння грошей, вплив на аудиторію, а не про інформування українців".

Яна Машкова радить читачам відписатися від анонімних каналів та підписатися на офіційні джерела (представники влади, регіональні ОВА): "Також рекомендую підписатися в телеграмі на медіа, які мають справжні редакції. У них прозора структура медіавласності, а отже можна зрозуміти, чи є якийсь політичний або олігархічний вплив".

Фото – imi.org.ua

"ІМІ може рекомендувати кілька всеукраїнських медіа, які ввійшли в Білий список. Це медіа, які пройшли кількаетапну перевірку та оцінені як якісні та достовірні медіа. В матеріалах цих медіа немає маніпуляцій, фейків, напівправди та клікбейту. Це певною мірою збереже здоровʼя, в першу чергу ментальне", – каже вона.

Про Telegram-канал "Труха Украина" відомо, що його створено 19 листопада 2019 року. Спочатку він називався "True.XA" і здебільшого публікував контент від підписників про Харків та область, але пізніше його перейменували. Інформація про новини всіх регіонів стала з'являтися здебільшого після повномасштабного вторгнення РФ.

Telegram-канал "Труха Харьков" створили 28 лютого 2022 року, про що сповістили на "Труха Украина". Спочатку він називався "Волонтер Труха". Посилання на канал та назву змінили 11 та 12 травня 2022 року.

"Труха" публікував наслідки російських влучань та масштаби руйнувань, коли правоохоронні органи закликали цього не робити.

За інформацією "Texty.org", серед публікацій "Трухи" зустрічаються російські фейки, маніпуляції, джерела інформації не надаються. Також канал може публікувати матеріали пропагандистських російських ЗМІ.

Регіональні канали "Труха" є також у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Херсоні та Львові.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду