У Харкові помер фоторепортер Юрій Ворошилов

У Харкові помер фоторепортер Юрій Ворошилов

17 Червня 2023
1711
17 Червня 2023
11:30

У Харкові помер фоторепортер Юрій Ворошилов

1711
Протягом останніх років він боровся з онкологічним захворюванням.
У Харкові помер фоторепортер Юрій Ворошилов
У Харкові помер фоторепортер Юрій Ворошилов

У п'ятницю, 16 червня, у Харкові на 72-му році життя помер фоторепортер, один з авторів перших світлин енергоблока Чорнобильської АЕС після аварії у 1986 році Юрій Ворошилов. Про це написав «Укрінформ» із посиланням на повідомлення близьких фотографа у фейсбуці.

«Важка новина, велика втрата, не можу повірити. Не стало Юрка, Юрія Ворошилова — Людини з великої букви, талановитого репортера, повного творчих ідей, патріота України, сміливого, веселого, доброзичливого хлопця, мого старого товариша. Дорогий Юрко, знай в моїй пам'яті, як і в пам'яті всіх тих, хто тебе знав, ти назавжди!»написав архітектор-реставратор Володимир Новгородов.

Як зауважила співробітниця Харківського літературного музею, волонтерка Ольга Різниченко, Юрій Ворошилов фотографував Харків і Слобожанщину протягом п'ятдесяти років.

«Сьогодні о 9:00 помер у клініці під Берліном Юрко Ворошилов, легендарний харківський фоторепортер. Історія Харкова і Слобожанщини у фото за півстоліття — його рук діло. Він любив знімати місто з дахів і з повітря, лежачи на землі чи залізши на вишку», — написала Різниченко.

Впродовж останніх років Ворошилов боровся з онкологічним захворюванням. За цей час він переніс операцію та кілька курсів хімієтерапії, а також мав пневмонію, спричинену коронавірусом. Попри це фотограф продовжував працювати та їздив у зону бойових дій.

Відомо, що в червні 1986 року Юрій Ворошилов фотографував із кабіни військового вертольота 4-й енергоблок ЧАЕС. Згодом він організував мобільну виставку, розповідаючи всьому регіону про подвиг чорнобильців.

В об'єктиві Юрія Ворошилова також були події кінця 80-х — початку 90-х років Харкова, здобуття Україною незалежності, Помаранчева революція, Революція Гідності тощо.

Він є автором трьох масштабних фотопроєктів: «Грузинський легіон» — про добровольців з Грузії, які стали на захист України від російських окупантів; «Савур-Могила» з фотографіями, зробленими у Попасній, Щасті, на Світлодарській дузі, а також «Неоголошена війна», у якому зібрані світлини учасників перших, найтяжчих боїв на Донбасі.

Фото: фейсбук Ольги Нотик

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1711
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду