Українські медійники закликали президентку Грузії звільнити журналіста Ніколоза Гварамію

Українські медійники закликали президентку Грузії звільнити журналіста Ніколоза Гварамію

5 Червня 2023
2159
5 Червня 2023
14:27

Українські медійники закликали президентку Грузії звільнити журналіста Ніколоза Гварамію

2159
Колективне звернення з таким закликом вони передали до посольства Грузії в Україні.
Українські медійники закликали президентку Грузії звільнити журналіста Ніколоза Гварамію
Українські медійники закликали президентку Грузії звільнити журналіста Ніколоза Гварамію

У понеділок, 5 червня, біля посольства Грузії у Києві відбулась акція на підтримку ув’язненого журналіста, колишнього гендиректора грузинського каналу «Руставі-2» та нинішнього очільника телекомпанії «Мтаварі» Ніколоза Гварамії.

У ній взяли участь українські медійники, які таким чином доєдналися до міжнародного челенджу #Free Nika Gvaramia. Його мета — домогтися звільнення грузинського журналіста, який уже рік перебуває у в’язниці. 

«Ми, представники журналістської спільноти України, солідарні з народом Грузії, який виборює своє право на повноцінну інтеграцію до євроатлантичних інституцій. Ми поруч з грузинами у їхній боротьбі за свободу, демократію і відновлення територіальної цілісності. Але водночас не можемо залишатися байдужими до того факту, що нашого грузинського колегу запроторили до в’язниці за його професійну діяльність і громадянську позицію», — заявив український журналіст, член Медіаруху Дмитро Тузов, звертаючись до учасників акції. 

За його словами, про те, що Гварамія постраждав саме як журналіст, свідчать численні заяви міжнародних організацій та офіційних державних інституцій демократичних країн, які засуджують його переслідування. Серед них Європейський парламент, посольство США в Грузії, посол ЄС в Грузії, Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Without Borders та багато інших. У більшості цих заяв ідеться про те, що засудження Ніки Гварамії — це помста журналісту.

Тузов зачитав колективне звернення українських журналістів до президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, під яким підписалися відомі медійники: тележурналістка, лауреатка премії Георгія Ґонґадзе Мирослава Барчук; голова правління ГО «Детектор медіа», шеф-редакторка групи видань «Детектор медіа» Наталія Лигачова; журналістка і директорка Центру досліджень визвольного руху Дарія Гірна; виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, ведуча СТБ Яна Брензей та інші. 

Лист-звернення, який Дмитро Тузов передав до посольства Грузії, залишається відкритим для підписання й іншими українськими журналістами та медійними організаціями. 

Зокрема, у ньому йдеться: «Закликаємо президентку Грузії Саломе Зурабішвілі скористатися своїм конституційним правом й помилувати журналіста Ніку Гварамія. Ми переконані, що Ви чудово розумієте значення вільних медіа у демократичному суспільстві й підтримуєте європейські перспективи своєї країни. Ви можете здійснити цей політичний жест, спрямований на визволення журналіста й утвердження свободи слова в Грузії. Це буде не лише актом людяності, а й позитивно позначиться на європейському майбутньому Грузії»

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 16 травня 2022 року Ніколоза Гварамію засудили до 3,5 років позбавлення волі. Його визнали винним за ст. 220 Кримінального кодексу Грузії (зловживання повноваженнями всупереч законним інтересам цієї організації з метою отримання вигоди чи переваги для себе чи інших осіб, що спричинило значні збитки).

Дружина журналіста Софія Гварамія в коментарі «Детектору медіа» зазначила, що її чоловіка ув'язнили за його професійну діяльність. 

«Ніка був одним з перших, хто десятиліття тому казав кожному, що цей уряд та режим рухатиме нас в сторону Росії. І це сталося. Саме тому він став ціллю російського уряду в Грузії для ув'язнення, адже він використовував свої інструменти, свободу слова та його канал, аби допомогти людям та країні залишатися на правильній дорозі і на хорошому боці історії. Журналістика — це не злочин. Свобода слова — не злочин. Я сподіваюся, що представники ЗМІ вільного світу почують нас і стануть на наш бік», — сказала Софія. 

Вона додала, що свобода Ніки — це справа «не лише його сім'ї, а й цілої країни, адже його голос має значення в Грузії».

Зараз Гварамія перебуває в одиночній камері та має можливість бачитися з дружиною один раз щомісяця, його розмови прослуховуються. 

Довідково: Медіарух — спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» було започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA: Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», NV, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, Фундація «Суспільність», Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, Центр прав людини Zmina. Згодом доєдналися інші організації та окремі журналісти — загалом понад 70 учасників.

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2159
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду