5 червня – акція біля посольства Грузії на підтримку ув’язненого журналіста Ніколоза Гварамії

5 червня – акція біля посольства Грузії на підтримку ув’язненого журналіста Ніколоза Гварамії

2 Червня 2023
1137

5 червня – акція біля посольства Грузії на підтримку ув’язненого журналіста Ніколоза Гварамії

1137
Учасники акції планують передати лист-звернення до президентки Грузії Саломе Зурабішвілі із закликом звільнити Ніколоза Гварамію.
5 червня – акція біля посольства Грузії на підтримку ув’язненого журналіста Ніколоза Гварамії
5 червня – акція біля посольства Грузії на підтримку ув’язненого журналіста Ніколоза Гварамії

У понеділок, 5 червня, об 11.00 біля посольства Грузії у Києві відбудеться акція на підтримку ув’язненого журналіста, колишнього гендиректора грузинського каналу «Руставі-2» та нинішнього очільника телекомпанії «Мтаварі» Ніколоза Гварамії.

Учасники акції на підтримку журналіста планують передати лист-звернення до президентки Грузії Саломе Зурабішвілі із закликом звільнити Ніколоза Гварамію. Акція триватиме до 30 хвилин.

16 травня 2022 року  Ніколоза Гварамію засудили до 3,5 років позбавлення волі. Його визнали винним за ст. 220 Кримінального кодексу Грузії (зловживання повноваженнями всупереч законним інтересам цієї організації, з метою отримання вигоди чи переваги, для себе чи інших осіб, що спричинило значні збитки).

Дружина журналіста Софія Гварамія у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що її чоловіка ув'язнили за його професійну діяльність. 

«Ніка був одним з перших, хто десятиліття тому казав кожному, що цей уряд та режим рухатиме нас в сторону Росії. І це сталося. Саме тому він став ціллю російського уряду в Грузії для ув'язнення, адже він використовував свої інструменти, свободу слова та його канал, аби допомогти людям та країні залишатися на правильній дорозі і на хорошому боці історії. Журналістика — це не злочин. Свобода слова — не злочин. Я сподіваюся, що представники ЗМІ вільного світу почують нас і стануть на наш бік», — сказала Софія. 

Вона додала, що свобода Ніки — це справа «не лише його сім'ї, а й цілої країни, адже його голос має значення в Грузії».

Зараз Гварамія перебуває в одиночній камері та має можливість бачитися з дружиною один раз щомісяця, його розмови прослуховуються. 

За словами Софії Гварамії, грузинські журналісти вже звернулися до колег у Польщі із закликом взяти участь у челенджі під назвою «Естафета свободи: Свободу Гварамії» та підтримати вимогу звільнити журналіста. 

Щоби продовжити флешмоб, медійникам потрібно:

  • погодитися разом з кількома іншими колегами прийняти челендж;
  • занести спільно з іншими журналістами в посольство Грузії вимогу звільнити Ніколоза Гварамію, адресовану президентці країни Саломе Зурабішвілі, або ж записати відповідне відео та опублікувати його в соцмережах;
  • передати челендж конкретним журналістам у наступній демократичній державі та закликати їх зробити те саме;
  • висвітлити в медіа і соціальних мережах цю акцію.

Ілюстрацію надала Софія Гварамія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду