На запрошення «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» журналісти з Латинської Америки провели тиждень в Україні

На запрошення «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» журналісти з Латинської Америки провели тиждень в Україні

3 Червня 2023
2057
3 Червня 2023
19:25

На запрошення «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» журналісти з Латинської Америки провели тиждень в Україні

2057
Серед іншого, у них була змога зустрітися і поспілкуватися з президентом Зеленським.
На запрошення «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» журналісти з Латинської Америки провели тиждень в Україні
На запрошення «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» журналісти з Латинської Америки провели тиждень в Україні

Сьогодні, 3 червня, громадська організація «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» в рамках проєкту «Поєднуючи континенти» провела в Києві відкриту зустріч із журналістами, які мають велику аудиторію та вплив на громадську думку в країнах Латинської Америки.

На зустрічі говорили про шляхи налагодження комунікацій між Україною та країнами Латинської Америки.  

«Ця зустріч — це унікальна можливість для представниць та представників української влади зрозуміти більше про найновіші тенденції розуміння України країнами Латинської Америки, а також спробувати відкалібрувати способи говоріння про війну для країн Латинської Америки. Це спільний брейншторм, який має відкрити нові можливості для ефективної комунікації та розуміння між нашими країнами», — анонсували подію організатори.

Для журналістів-учасників з Чилі, Уругваю, Нікарагуа, Колумбії, Мексики, Аргентини та Бразилії організатори передбачили інтенсивну 7-денну програму. Вони зустрічалися з провідними діячами України, військовими та постраждалими від війни українцями. Взяли інтерв'ю у президента України та першої леді. Відвідали Київську та Харківську області, були у Краматорську, де на власні очі мали змогу побачити масштаби руйнувань, поговорити з постраждалими від російської агресії, з сім'ями тих, хто й досі в полоні, з військовими й цивільними, з фермерами й держслужбовцями тощо, щоб сформувати глибоке розуміння про російську війну й ситуацію в Україні та поширити це знання й розуміння на свої аудиторії у своїх країнах.

«Детектор медіа» поговорив із менеджеркою проєкту «Поєднуючи континенти» Оксаною Покальчук і дізнався деталі про його підготовку та цілі організаторів.

Як розповіла Оксана, ідея реалізації проєкту належить виконавчій директорці ГО «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» Наталці Гуменюк.

«Ідея була в тому, щоби привезти людей, які можуть через аудиторії, з якими вони працюють в своїх країнах, повпливати на ставлення людей в цих країнах до України, до ситуації в Україні», — сказала менеджерка проєкту «Поєднуючи континенти».

Журналісти, які приїхали до України, — це люди з дуже різним бекграундом, на сьогоднішній зустрічі вони ділилися своїми враженнями від перебування в Україні.

«Ви знаєте, я була вражена тим, як цікаво відбувається ця метаморфоза, перехід від професійного погляду на країну до дуже людяного. Вони послухали історії людей, вони пожили тут, мали ховатися під час повітряних тривог. Мені здається, в результаті всього цього їхнє розуміння України стало значно глибшим. Мені сподобалось, як сказала учасниця з Чилі. За її словами, до приїзду сюди Україна існувала лише у її голові. “Завдяки тому, що я приїхала, я відчула Україну своїм тілом”, — сказала вона. Це саме те, що ми собі ставили за мету: щоб досвідчені, високопрофесійні люди з величезною аудиторією побували тут і самі зрозуміли і відчули, що це таке — коли ми не можемо спати вночі в Києві, коли в Харкові падають С-300, коли ти слухаєш тих, хто вижив після катувань у російському полоні», — розповіла Оксана Покальчук.

Вона висловила сподівання, що одним із результатів проєкту «Поєднуючи континенти» стануть позитивні для України зміни на політичному рівні у відносинах між нашою країною та країнами Латинської Америки. За словами Оксани, резонанс від поширення інформації про візит латиноамериканських журналістів в Україну і зустріч із Зеленським та реакція на це з боку влади вже є, зокрема у Мексиці та Бразилії.

«Не менш важливим результатом нашого проєкту я би назвала зміни на суто людському рівні. Я дуже хочу, щоби журналісти, яких ми запросили, розповіли своїм аудиторіям історії, які почули від українців. Розповіли тими мовами і так, щоб ці історії були там почуті», — сказала в коментарі нашій редакції Оксана Покальчук.

«Детектор медіа» також розпитав про враження від сьогоднішньої зустрічі свою колегу, журналістку Світлану Остапу, яка була присутня на заході.

«Це дуже важлива і корисна для України ініціатива. Журналісти з країн Латинської Америки на власні очі побачили, що відбувається в Україні. Що це зовсім не те, що розповідає в їхніх країнах російська пропаганда. І тепер зможуть донести цю інформацію до своєї багатомільйонної аудиторії. Ще вони вражені Володимиром та Оленою Зеленськими. Сказали, що ніколи не зустрічали такоі щирої і безпафосноі президентської пари», — розповіла Світлана.

Список учасників проєкту «Поєднуючи континенти»:  

Деніз Дрессер / Denise Eugenia Dresser Guerra (Мексика) — найвідоміша мексиканська політична аналітикиня, оглядачка і активістка. Співпрацює з багатьма мексиканськими, американськими та іспанськими виданнями. Впливове мексиканське видання Reforma створить спецпроєкт щодо її перебування в Україні. Популярне видання Latinus висвітлюватиме через соцмережі її візит (1 млн фоловерів у твіттері). Дрессер — спікерка Всесвітнього економічного форуму в Давосі, працює в численних радах і комітетах, включаючи раду Комісії з прав людини Мексики. Має 4,6 млн твіттер-фоловерів.

Патрісія Кампос Мелло / Patrícia Campos Mello (Бразилія) — репортерка провідної газети Бразилії Folha de São Paulo, коментаторка на TV Cultura. Висвітлювала міжнародні відносини та права людини у понад 50 країнах. Отримала нагороду Колумбійського університету, міжнародну нагороду за свободу преси Комітету захисту журналістів (CPJ), премію МКЧХ з гуманітарної журналістики, журналістську премію короля Іспанії та двічі головну журналістську премію Бразилії Petrobras. В останні роки вона робила репортажі з Сирії, Іраку, Лівії, Туреччини, Лівану і Кенії. Кампос Мелло — авторка ключових розслідувань під час виборів експрезидента Болсонаро, зокрема про використання месенджерів для поширення пропаганди і дезінформації. Має 262 тисяч твіттер-фоловерів.

Андреа Молетто Родрігес / Andrea Moletto Rodriguez (Чилі) — відома журналістка, має понад 25 років досвіду роботи. Наразі веде дві дуже популярні програми про поточні події на Radio Futuro та щоденне токшоу на незалежному каналі Vía X, де бере інтерв’ю у ключових людей країни. Андреа співпрацює з багатьма медіа в Чилі, включаючи La Segunda, La Tercera, журнал Paula, Televisión Nacional de Chile, Cuatro Cabezas, була першою жінкою-редактором журналу The Clinic. Її візит широко висвітлюватиметься в Чилі.

Хоакін Санчес Маріньо / Joaquín Sánchez Mariño (Аргентина) — відомий журналіст-міжнародник, спеціалізується на висвітленні конфліктів, війн і питань прав людини в усьому світі. Саме він справив значний вплив в Аргентині своїм висвітленням російської війни проти України, викриваючи російські воєнні злочини, включаючи бомбардування гуманітарних коридорів в Ірпені та Бучі, працюючи в Україні з перших днів великого вторгнення. Наразі Хоакін працює в InfoBae, яке є найбільш читаним іспаномовним новинним сайтом у світі з понад 500 мільйонами відвідувань на місяць, який читає весь континент. Примітно, що репортажі InfoBae про Україну були широко читані в Латинській Америці, на цю тему опубліковано понад 500 статей. 69 тисяч фоловерів на твіттері.

Хуаніта Леон Гарсія / Juanita León García (Колумбія) — видатна колумбійська журналістка, письменниця та засновниця відомого новинного сайту La Silla Vacía. З юридичним ступенем і ступенем M.S. в журналістиці, вона працювала в таких виданнях, як El Tiempo та журнал Semana. Внесок Леон і журналістські розслідування принесли їй численні нагороди, включно з журналістською премією Габріеля Гарсіа Маркеса. Вона відома своїм глибоким висвітленням колумбійської політики та відданістю прозорості. Завдяки своїм талановитим творам і впливовій платформі Леон продовжує формувати дискурс і розуміння важливих проблем у Колумбії.

Гільєрмо Дрейпер Ванрел / Guillermo Draper Vanrell (Уругвай) — редактор відомої уругвайської щотижневої газети про політику Búsqueda, кожен випуск якої читають близько 50 000 осіб та за новинами якої стежать більше 150 тисяч фоловерів у твіттері. Дрейпер отримав Національну прес-премію Уругваю та почесну відзнаку на Ipys Latin American Investigative Journalism Award у 2017 році за політичне розслідування. Співавтор книги «Marihuana Oficial. Crónica de un experimento Uruguayo», виданої у 2017 році. Отримав ступінь у галузі масової комунікації в Католицькому університеті Уругваю, де викладає журналістику.

Ядер Луна Гарсія / Yader Luna Garcia (Нікарагуа) — журналіст Confidential та Esta Semana, які охоплюють на ютубі 425 тисяч, а на фейсбуку — 283 тисяч фоловерів. Луна працював редактором журналу Niú та інших провідних медіа Нікарагуа. Володар премії Лоренцо Наталі 2010, яка присуджується Європейським Союзом, за статтю «Palabra de mujer». Інстаграм Ядера Луни охоплює 127 тисяч підписників, а охоплення опублікованих відео в мережі TikTok сягає сотень тисяч переглядів.

Від початку повномасштабної агресії ГО «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» у різний спосіб надає голос українцям у світових ЗМІ, зокрема публікуючи власні матеріали в виданнях The Guardian, Foreign Affairs, Die Zeit, The Rolling Stone, The Washington Post, за що отримала низку міжнародних нагород, зокрема 2022 Democracy Award.

У рамках іншого проєкту з документування воєнних злочинів The Reckoning Project: Ukraine Testifies організація створює документальні фільми та мультимедійні матеріали для світових видань, а також документує свідчення очевидців, які будуть частиною кампанії під час міжнародних судових процесів. Матеріали про воєнні злочини публікуються у виданнях The Atlantic, TIME, Vanity Fair, а також виданнях Аргентини, Азії, ПАР.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2057
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду