Президент Хорватії назвав «Слава Україні!» «гаслом шовіністів, які вбивали євреїв і поляків». Україна відповіла

Президент Хорватії назвав «Слава Україні!» «гаслом шовіністів, які вбивали євреїв і поляків». Україна відповіла

1 Червня 2023
13759
1 Червня 2023
09:41

Президент Хорватії назвав «Слава Україні!» «гаслом шовіністів, які вбивали євреїв і поляків». Україна відповіла

13759
Зоран Міланович, відомий проросійськими поглядами, порівняв «Слава Україні!» з гаслом хорватських усташів. Речник МЗС у відповідь порівняв це гасло з іншим патріотичним хорватським вигуком — «Živjela Hrvatska!».
Президент Хорватії назвав «Слава Україні!» «гаслом шовіністів, які вбивали євреїв і поляків». Україна відповіла
Президент Хорватії назвав «Слава Україні!» «гаслом шовіністів, які вбивали євреїв і поляків». Україна відповіла

Міністерство закордонних справ України відповіло хорватському президенту Зорану Мілановичу, який порівняв привітання «Слава Україні!» з гаслом хорватських усташів і назвав його «вигуком найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами й убили тисячі євреїв, поляків».

Як пише «Європейська правда» з посиланням на N1, президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми проросійськими поглядами, під час церемонії вручення нагород міста Загреба, коментуючи журналістам використання правими силами офіційно забороненого в Хорватії гасла усташів «За дім готові», раптом згадав про українське гасло.

Міланович заявив, що вигук хорватських усташів — крайнього правого угруповання, яке діяло в країні під час Другої світової війни, — має таке ж походження, як і гасло «Слава Україні!».

«Нема різниці між "За дім готові" та "Слава Україні". Це — вигук найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами й убили тисячі євреїв, поляків… Не хочу таке чути в Хорватії», — заявив він.

«Мене не цікавить, що деякі лідери "підсіли" на нього. Хай вигадають інше привітання», — додав президент Хорватії.

У відповідь Мілановичу речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко порівняв «Слава Україні!» з іншим патріотичним хорватським вигуком — «Živjela Hrvatska!» («Хай живе Хорватія!»).

На своїй фейсбук-сторінці він опублікував скриншот новини зі словами Мілановича, який підписав: «Слава Україні! Živjela Hrvatska!».

«Živjela Hrvatska» — це назва відомої хорватської патріотичної пісні, слова до якої написав хорватський літератор Август Шеноа, а музику — композитор Іван Зайц у другій половині ХІХ століття.

Водночас радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк порадив Мілановичу не жити міфами російської пропаганди та додав, що сьогодні це «вже має безглуздий вигляд».

Крім того, за його словами, не треба боятися «правильної історії», яка «робить нас сильними».

«Не треба просити сміливих людей, які воюють в Україні за свою свободу та свої сім’ї, здатися, якщо сам не готовий захищати власну землю: це просто ганебно. І так… Героям слава! Завжди…», — написав Подоляк.

Як пише «ЄП», президент Хорватії й раніше неодноразово робив проросійські заяви. Наприклад, у січні він закликав не порівнювати ситуацію Косова з анексією Криму, заявивши, що Крим ніколи більше не буде українською територією. Також Міланович заявляв, що Хорватії не слід надавати військову допомогу Україні, а відправка західних танків Києву тільки затягне війну. 

«Історична правда» пише, що гасло «Слава Україні!» (з різними неустійненими формами відповіді) існує щонайменше з початку ХХ століття і вперше зафіксоване в середовищі харківських студентів та Революційної української партії. Поширення воно набуло під час української революції, в Армії Української Народної Республіки та повстанців 1920-х років. Згодом воно перейшло до молодіжних пластових та націоналістичних організацій. З 1929 року його вживали як форму вітання в Організації українських націоналістів, яка лише в 1941 році додала до нього форму відповіді: «Героям слава!».

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13759
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сволочь)
332 дн. тому
Подоляк говорящая задница банковой ультранацистский ублюдок кровосос и враг Украинского народа
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду