detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
03.05.2023 19:57
Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні
Микита Потураєв розповів про фактори, що можуть загрожувати свободі слова в Україні
За словами голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, українська влада забезпечила право на свободу слова в умовах повномасштабної війни, зокрема не вводила жодної воєнної цензури.

Голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час брифінгу в «Медіацентрі Україна — Укрінформ» заявив, що головними ризиками, які гіпотетично можуть становити ризики для свободи слова в Україні, є теоретична втрата територій, економічні проблеми та перебудова медійного простору, пише «Укрінформ». 

За словами Потураєва, українська влада забезпечила право на свободу слова в умовах повномасштабної війни, зокрема не вводила жодної воєнної цензури.

Водночас для свободи слова в Україні існують імовірні ризики. На думку голови комітету, перш за все, їй може загрожувати воєнний програш і втрата територій.

«Ми розуміємо, що на окупованих територіях немає жодної свободи слова, немає жодної безпеки для журналістів, як професійних, так і громадянських», — сказав він.

Окрім цього, на свободу слова можуть вплинути економічні проблеми. Як зазначив посадовець, попри важку економічну ситуацію, українські медіа гідно проходять цей період, однак «подальше погіршення економічної ситуації, безперечно, є ризиком, оскільки... медіа мають заробляти».

«Ми постійно в розмовах з міжнародними партнерами порушуємо питання про можливе збільшення цільової допомоги саме на підтримку українських медіа, журналістів. Ми вважаємо, що зараз, на жаль, ця допомога не є достатньою», — додав Потураєв.

Він також сказав, що третім ризиком, особливо для традиційних лінійних ЗМІ, є серйозна перебудова українського медіапростору.

«Це пов'язано з об'єктивними причинами. Зростає роль українського ютубу, тому що дуже багато наших громадян за кордоном України. Багато українських відеоблогерів створили повноцінні медіа, і таким чином українські громадяни в будь-якій частині світу отримують доступ до якісної українськомовної інформації. Ризик у тому, що буде зниження ролі традиційних лінійних медіа. Це вже відбувається, і потрібно розуміти, що це вже назавжди. Треба вчитися працювати в нових умовах», — наголосив Потураєв.

Нагадаємо, згідно з Індексом свободи слова у 2023 році «Репортерів без кордонів» (RSF), Україна опинилася на 79-ій сходинці серед 180 країн світу. Торік наша країна була 106-ю.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY