Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні

Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні

3 Травня 2023
876
3 Травня 2023
11:02

Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні

876
До меморіалу ввійдуть військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля для почесних поховань та музейний комплекс. Загальна площа комплексу сягне майже 100 гектарів.
Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні
Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про створення в Києві Національного військового меморіального кладовища.

Рішення підтримали 322 народні депутати, повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

Законопроєкт передбачає виділення землі у Дніпровському районі Києва для створення меморіального кладовища. Його планують облаштувати біля селища Биківня.

Як пише «Бабель», Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) передбачає цілий комплекс споруд і площ. Туди ввійдуть, зокрема, саме військове кладовище на 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші необхідні споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс.

Для затвердження концепції та архітектурного рішення НВМК проведуть архітектурний конкурс. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів.

Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва в Деснянському районі поблизу автостради Київ — Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв сталінських політичних репресій 1937–1941 років, а також місце розстрілу польських офіцерів з «катинського списку» (раніше тут був об’єкт спецпризначення НКВС). У 1994 році заснували Биківнянський меморіальний комплекс жертвам комуністичного режиму, який є національним історико-меморіальним заповідником.

Нагадаємо, 23 березня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що уряд розробляє проєкт створення Національного військового меморіального кладовища у Биківнянському лісі в Києві, і публічно презентував його. Розробкою комплексу займаються Мінкульт, Мінветеранів та Український інститут національної пам’яті за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

24 березня зібрала необхідні 25 тисяч голосів петиція на сайті Офісу президента, яка закликає створити Національний Пантеон Героїв України на території Аскольдової Могили в Києві. Петицію зареєструвала військовослужбовиця Аліна Михайлова, наречена полеглого військового Дмитра Коцюбайла («Да Вінчі»). Петиція зібрала необхідні голоси за неповні два дні. Тепер її повинен розглянути президент.

Фото: Биківнянські могили / Wikimedia Commons

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
876
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду