Уряд доручив створити Національний військовий меморіал у Биківні

Уряд доручив створити Національний військовий меморіал у Биківні

24 Березня 2023
275
24 Березня 2023
16:04

Уряд доручив створити Національний військовий меморіал у Биківні

275
Раніше меморіал думали створити на Лисій горі, а напередодні на сайті президента підтримали петицію про створення Національного пантеону героїв на Аскольдовій могилі.
Уряд доручив створити Національний військовий меморіал у Биківні
Уряд доручив створити Національний військовий меморіал у Биківні

Уряд розробляє проєкт створення Національного військового меморіального кладовища у Биківнянському лісі у Києві. Проєкт комплексу публічно презентували 23 березня, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

Розробкою комплексу займаються Мінкульт, Мінветеранів та Український інститут національної пам’яті за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Меморіал загиблим від російської агресії військовим створять у межах Биківнянського лісу та ділянки Дарницького лісництва. 

Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій, тому створення поряд із ним військового меморіального кладовища — «логічне продовження історичної минувшини цієї території», каже міністр Ткаченко.

За його словами, Національний військовий меморіал і заповідник «Биківнянські могили» стануть паралельними меморіальними просторами, які розповідатимуть про злочини СРСР та РФ як її правонаступниці.

Проєкт передбачає здачу першої черги кладовища та перші поховання вже восени 2023 року. «Але всі зацікавлені в тому, щоб це відбулось ще швидше», – додав міністр культури Олександр Ткаченко.

Як пише The Village, наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища Лиса Гора. Активісти виступили проти будівництва, мотивуючи, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи, а на території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду.

Наприкінці листопада 2022-го петиція до Київради проти будівництва меморіального кладовища на Лисій Горі набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. Київрада її відхилила, але Земельна комісія Київради згодом підтримала.

Про те, що Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні замість Лисої гори, стало відомо у березні 2022-го. Розглядали також варіанти розміщення кладовища на ВДНГ, у Берковцях, Гарному й Чайках (Святошинський ліс).

Місцевість Биківня розташована на північно-східній околиці Києва в Деснянському районі поблизу автостради Київ – Бровари. Там розташоване найбільше в Україні місце поховання жертв сталінських політичних репресій 1937–41 років, а також місце розстрілу польських офіцерів зі «катинського списку» (раніше тут був об’єкт спецпризначення НКВС). У 1994 році заснували Биківнянський меморіальний комплекс жертвам комуністичного режиму, який є національним історико-меморіальним заповідником.

Нагадаємо, 24 березня зібрала необхідні 25 тисяч голосів петиція на сайті Офісу президента, яка закликає створити Національний Пантеон Героїв України на території Аскольдової Могили у Києві. Петицію зареєструвала військовослужбовиця Аліна Михайлова, наречена полеглого військового «Да Вінчі». Петиція зібрала необхідні голоси за неповні два дні. Тепер її повинен розглянути президент.

Фото: Биківнянські могили / Wikimedia Commons

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду