Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці

Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці

27 Квітня 2023
1317
27 Квітня 2023
16:54

Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці

1317
Проєкт «Інформація без бар’єрів», затверджений урядом, має удоступнити важливу інформацію для всіх суспільних груп.
Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці
Мінкульт працюватиме над спрощенням мови, якою висловлюються посадовці

Міністерство культури та інформаційної політики реалізовуватиме проєкт «Інформація без бар'єрів». Він має на меті забезпечити доступ до суспільно значущої інформації для всіх суспільних груп і передбачає спрощення мови, якою висловлюються посадовці, та забезпечення медіапослугами осіб з різними вадами здоров'я. 

Відповідний план заходів у рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні затвердив Кабінет Міністрів 25 квітня, повідомляють пресслужба МКІП та урядовий портал.

Проєкт покликаний вирішити проблему доступу до суспільно значущої інформації для всіх суспільних груп, адже, як пишуть в уряді, часто така інформація не є зрозумілою для багатьох людей. Це стосується публічної інформації, офіційних повідомлень від уряду, новин, публічних послуг та іншої важливої інформації. 

Проєкт спрямований на людей з порушенням зору та слуху, людей з когнітивними порушеннями, з посттравматичним стресовим розладом, людей старшого віку, дітей, осіб, які отримали лише мінімальну освіту, іноземців.  

Уперше флагманський проєкт «Інформація без бар'єрів» міністерство презентувало 16 лютого 2023 року на Раді безбар'єрності. Згідно з ним, заплановано два блоки заходів. Перший передбачає спрощення мови, якою висловлюються посадовці. Другий блок включає забезпечення медіапослугами осіб з різними вадами здоров'я.

«Створення нових стандартів подачі інформації дуже важливе саме зараз. Спрощення мови влади та медіа, її доступність для всіх, без виключень, дасть можливість не лише краще розуміти дії влади, а й щодня полегшувати власне життя», — каже міністр Олександр Ткаченко.

Для контролю за реалізацією Плану заходів запровадять електронний моніторинговий інструмент, доступний і для державних органів, і для громадськості, який фіксуватиме прогрес у виконанні запланованих заходів окремо по кожному напрямку. Архітектура змін зі створення безбар’єрного простору розробляється урядовою командою за підтримки першої леді Олени Зеленської.

Фото: МКІП / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1317
Читайте також
18.11.2022 15:00
Олег Савичук
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
alex
336 дн. тому
...«Створення нових стандартів подачі інформації ... Тобто закриття каналу "Рада",фінансування з бюджету олігархічних каналів і є новий стандарт?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду