Перейменуємо Росію на Московію — і що?

Перейменуємо Росію на Московію — і що?

1 Квітня 2023
3164
1 Квітня 2023
12:00

Перейменуємо Росію на Московію — і що?

3164
У гонитві за «правильною» історією важливо не вподібнитися самій Росії, де минуле тягнуть у сучасність, що аж іскри летять.
Перейменуємо Росію на Московію — і що?
Перейменуємо Росію на Московію — і що?

Торік у листопаді на сайті електронних петицій до президента з’явилася петиція з вимогою «перейменувати Росію на Московію». Вона набрала потрібні 25 тисяч голосів, і 10 березня глава держави відповів на неї. Розумію, що в мене полетить багато шишок, але спробую обґрунтувати, чому така ідея є непотрібною, а то й шкідливою.

Передусім, слово «перейменувати» в цьому контексті є навіть не маніпулятивним — воно просто вводить в оману. Бо єдине, що Україна може, — це змінити назву, яку вживатимуть у нас. Що ж до самої Росії, то вона не «візьме під козирок» і не перейменується. Бо суверенітет української влади не поширюється за межі нашої країни — як, власне, й суверенітет будь-якої держави у світі. І ніхто у світі не може змусити Росію отак узяти й перейменуватися: міжнародне право цього не передбачає.

Що ж до інших країн, то зовсім не факт, що вони так само візьмуть і змінять уживану назву вотчини Путіна. І, знову таки, змусити їх ми не можемо.

У Росії вже «перейменували» українські міста: Бахмут уперто звуть Артемівськом, а Дніпро — Дніпропетровськом. Ну, то й що? Хай хоч Львів «перейменують» собі на Краснокомунізмськ, хай хоч луснуть зі своєї впертості — це лише зайвого разу покаже ступінь їхньої власної скаженості. Як сказано: «Та нехай собі, як знають, божеволіють, конають — нам своє робить». Ми лише сміємося з них. І дуже не хочеться надавати їм такі самі підстави сміятися з нас.

Реальної шкоди таке «перейменування» Росії не заподіє ніякої — от геть ніякої. Реальної користі Україні воно теж не принесе: ми можемо назвати Росію хоч горщиком — тільки це не допоможе реально засунути її в піч. Власне, між собою та у ЗМІ ми й без того називаємо країну ведмедів, як тільки захочемо — зокрема й Московщиною. Але робити це офіційно, законодавчо? Це буде суто віртуальний крок, уявний. Це буде саме той свисток, у який виходитиме пара. І може бути сприйнято як акт безсилля: як не переможемо Росію, то хоч «перейменуємо». Сама Росія дуже хотіла б, щоби наш спротив от на такому рівні й був. Ні, краще вже заподіювати їй реальну шкоду.

Пропагандистського ефекту це теж не дасть жодного, хіба що викличе подив: та їм (Україні) що, більше робити нема чого? Їм увагу й сили більше нема куди витрачати, окрім як на безглузде «перейменування»? Вони й досі відчувають Україну та Росію «однією країною, одним народом», що вважають, що можуть перейменувати Росію?

Назва «Росія» має свою історію та свою репутацію — обидві вкрай погані. Зловісну репутацію, якщо конкретно. То що, взяти це й занулити, почавши ніби нову історію з чистого аркуша?

Назва «Росія» перетворилася на лайку. Нею вже дітей лякають. Чимало глузливих варіантів прийшло із самої Росії від її більш-менш притомних громадян: «Расєя», «Россисия», «Россосисия», «Роися вперде» (усі ці варіанти бачив у російській же блогосфері) тощо й тощо. То це теж занулити?

Назва «Росія» протягом кількох століть фігурує в сотнях тисяч публікацій ЗМІ, політологічних праць, офіційних документів. «Перейменування» внесе плутанину й вимагатиме пояснювати щоразу різнобіжність у термінах. Знову ж, це занулить спадщину минулого, його безпосереднє сприйняття — бодай у цитуванні західних джерел. Внесе плутанину.

Гаразд, «перейменуємо». А куди подінеться назва «Росія», що з нею станеться? Зникне, мов дим? А чи пропагандисти, й не лише московські, втовкмачуватимуть нам, що нинішня Росія — це й справді Московія, а от «справжня Росія», «велика Росія» — це Московія плюс Україна плюс Білорусь? Адже російські нацисти на чолі з Путіним так і вважають — що нинішня РФ є «неповною Росією», лише уламком її! «Перейменування» не лише надасть їм таку можливість, а просто спонукатиме до цього! Постійне ототожнення російською пропагандою Росії з Давньою Руссю не залишає в тому сумнівів.

А що тоді робити з терміном «рашизм», який уже здобув визнання?

А як аргументують автори петиції необхідність «перейменування» Росії? А так: колись, за давніх-прадавніх часів, цю державу називали Московією. Аргументація ця — рівно того ж ґатунку, що й аргументація, якою Путін обґрунтував напад на Україну: «відновлення доісторичної справедливості». Та сама російська логіка, тільки віддзеркалена, відповідь на  агресію у стилі «око за око, зуб за зуб». То, може, хай собі росіяни копирсаються в історії, щоразу «виправляючи» її та діставшися вже мало не печерної доби, аби лише робили це у своєму болоті й нікого не чіпали — а ми будемо майбутнім жити?

Як і будь-яка війна, нинішня несе в собі, окрім іншого, небезпеку захворіти на Росію, заразитися, перетворитися на таку собі «вивернуту копію».

А ідея «перейменувати Росію на Московію» — аж ніяк не нова. Від самого 1991 року вона час від часу вигулькує, й у більш розгорнутому вигляді: «Перейменувати Росію на Московію, а Україну на Росію», «Нинішня Росія — то насправді Московія, а справжня Росія — це Україна», «Перейменувати Україну на Русь» чи то «Україну-Русь» і таке подібне. Була одна закономірність: схожі ідеї з'являлися в медійному й суспільному дискурсі саме тоді, коли Україна робила щось небажане для Росії, коли робила кроки подалі від Москви. Очевидною метою щоразу було не лише все заплутати, а й навіяти усвідомлення чогось спільного, єдиного з Росією, розмити усвідомлення України як іншої, ніж Росія, країни та іншої нації, усвідомлення окремості одне від одного.

От і тепер ідея, що ми мусимо — й реально можемо — в Росії щось «перейменувати». От тому й виникає підозра, що перед нами — черговий гебістський вкид, зроблений за допомогою наших фанатиків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3164
Читайте також
20.04.2024 09:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 096
08.04.2024 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 724
25.03.2024 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
8 632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду