ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави

ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави

24 Березня 2023
1542
24 Березня 2023
10:34

ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави

1542
ДБР: Кузьмін напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.
ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави
ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави

У п'ятницю, 24 березня, ДБР повідомило про заочний арешт колишнього народного депутата Рената Кузьміна. 

Кузьміна підозрюють у державній зраді, у межах досудового розслідування працівники ДБР встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

«Зокрема, починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення росії до України Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер. Їх метою було формування у суспільстві антиукраїнського настрою та інформаційного впливу для шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави», — повідомляє ДБР.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада),  покарання передбачає позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснюється Офісом Генерального прокурора.

У жовтні 2022 року Кузьміну повідомили про підозру у державній зраді. 13 січня 2023 року Верховна Рада достроково припинила повноваження нардепа Кузьміна.

У січні ЗМІ повідомляли, що президент Володимир Зеленський позбавив Кузьміна громадянства. Також громадянства позбавили Віктора Медведчука, Тараса Козака,  та Андрія Деркача. 

У 2010-2013 роках Кузьмін був першим заступником генерального прокурора, у 2013-2014  заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

У 2019 році Кузьмін став народним депутатом від нині забороненої партії «ОПЗЖ».  У парламенті був членом Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

За даними «Руху Чесно», з 24 лютого по 1 червня 2022 року Кузьмін пропустив всі засідання Ради під час війни, щодо яких є дані. За даними аналітиків «Руху Чесно», Кузьмін став рекордсменом за кількістю польотів до Росії та Криму в період з 2015 по 2019 рік — зафіксовано не менше 240 його перельотів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду