detector.media
24.03.2023 10:34
ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави
ДБР: Рената Кузьміна заочно заарештовано без альтернативи внесення застави
ДБР: Кузьмін напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

У п'ятницю, 24 березня, ДБР повідомило про заочний арешт колишнього народного депутата Рената Кузьміна. 

Кузьміна підозрюють у державній зраді, у межах досудового розслідування працівники ДБР встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

«Зокрема, починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення росії до України Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер. Їх метою було формування у суспільстві антиукраїнського настрою та інформаційного впливу для шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави», — повідомляє ДБР.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада),  покарання передбачає позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснюється Офісом Генерального прокурора.

У жовтні 2022 року Кузьміну повідомили про підозру у державній зраді. 13 січня 2023 року Верховна Рада достроково припинила повноваження нардепа Кузьміна.

У січні ЗМІ повідомляли, що президент Володимир Зеленський позбавив Кузьміна громадянства. Також громадянства позбавили Віктора Медведчука, Тараса Козака,  та Андрія Деркача. 

У 2010-2013 роках Кузьмін був першим заступником генерального прокурора, у 2013-2014  заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

У 2019 році Кузьмін став народним депутатом від нині забороненої партії «ОПЗЖ».  У парламенті був членом Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

За даними «Руху Чесно», з 24 лютого по 1 червня 2022 року Кузьмін пропустив всі засідання Ради під час війни, щодо яких є дані. За даними аналітиків «Руху Чесно», Кузьмін став рекордсменом за кількістю польотів до Росії та Криму в період з 2015 по 2019 рік — зафіксовано не менше 240 його перельотів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY