У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону балотуватися членам проросійських партій

У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону балотуватися членам проросійських партій

6 Березня 2023
3010
6 Березня 2023
16:05

У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону балотуватися членам проросійських партій

3010
Проєкт закону пропонує заборонити балотування починаючи від сільських, районних та інших місцевих рад і закінчуючи Верховною Радою.
У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону балотуватися членам проросійських партій
У Раді зареєстрували законопроєкт про заборону балотуватися членам проросійських партій

Нардепи «Слуги народу» та «Голосу» пропонують заборонити брати участь у виборах усіх рівнів депутатам, які входили до заборонених проросійських партій. Про це виданню LB.ua розповіла авторка законопроєкту, народна депутатка фракції «Слуга народу» Галина Янченко.

«Разом з колегами ми зареєстрували проєкт закону про антикремлівську люстрацію. Проєктом закону пропонується заборонити балотуватися до рад усіх рівнів та Верховної Ради представникам заборонених проросійських партій. Оскільки наразі є високі ризики, що в наступних скликаннях парламенту та місцевих радах знову опиняться всі ті самі кремлівські агенти, які будуть обрані під новою політичною вивіскою, наприклад, від умовної партії "за мир". Та вони так само будуть продовжувати підривну діяльність зсередини в країні та готувати ґрунт для можливих нових вторгнень країни-агресора», — заявила Янченко.

У проєкті закону буде прописана заборона брати участь у виборах усіх рівнів депутатам, які на момент повномасштабного вторгнення були членами проросійських партій чи фракцій. За словами Янченко, закон буде стосуватися заборони балотування від сільських, районних та інших місцевих рад, закінчуючи Верховною Радою.  

«Його підписали 10 народних депутатів. Зокрема, проєкт підписав Микита Потураєв, Єгор Чернєв, Олександр Мережко, Ярослав Железняк та інші», — зазначила авторка законопроєкту.

Янченко вважає, що чинних народних депутатів від колишньої фракції «ОПЗЖ» теж можна достроково позбавити мандатів.

«За Конституцією, підставами могли б бути обвинувачувальні вироки судів або позбавлення українського громадянства. Щодо нардепів від колишньої "ОПЗЖ" є більше, ніж достатньо підстав для порушення кримінальних справ. Можна було б достатньо швидко прийти до судових вироків. Це насправді питання кількох місяців. Якби процедуру запустили раніше, вони б давно не були нардепами Верховної Ради. Інший шлях — позбавлення громадянства через багаторічне ведення ними підривної діяльності. Тепер треба зробити все, щоб унеможливити їх обрання до органів влади у майбутньому, що й пропонує законопроєкт», — каже Янченко.

РНБО після початку повномасштабної агресії Росії призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією, а вже 14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

З березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

В Україні вже заборонена діяльність партії «ОПЗЖ», «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» і «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

Фото: А. Нестеренка / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3010
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
388 дн. тому
дві треті зради кремлівські шлюхи,як вони будуть голосувати проти себе
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду