Від імені фейкових акаунтів журналісток Reuters хтось місяцями контактував з китайськими активістами

Від імені фейкових акаунтів журналісток Reuters хтось місяцями контактував з китайськими активістами

28 Лютого 2023
712
28 Лютого 2023
18:09

Від імені фейкових акаунтів журналісток Reuters хтось місяцями контактував з китайськими активістами

712
Самозванець чи самозванці цікавились інформацією про групу активістів, пов’язану з протестами проти жорсткої протиковідної політики уряду Китаю.
Від імені фейкових акаунтів журналісток Reuters хтось місяцями контактував з китайськими активістами
Від імені фейкових акаунтів журналісток Reuters хтось місяцями контактував з китайськими активістами

Хтось вкрав дані голови шанхайського бюро Reuters Бренди Ґо та гонконгської кореспондентки агентства Джессі Пан і від їхнього імені протягом кількох місяців контактував із китайськими активістами. Про це пише Інститут масової інформації із посиланням на повідомлення Reuters.

Зі скриншотів, які Reuters отримало у своє розпорядження, помітно, що самозванець чи самозванці цікавились інформацією про групу активістів, пов’язану з листопадовими протестами проти жорсткої протиковідної політики китайського уряду.

Китайський активіст, карикатурист Бадюцао, який живе в Австралії, став першим, хто повідомив у Twitter про існування підроблених акаунтів. Інший активіст повідомив Reuters, що протягом трьох місяців спілкувався у Telegram з людиною, яка видавала себе за Бренду Ґо.

Бадюцао написав, що в Telegram до нього звертався дехто, хто назвався Джессі Пан і намагався дістати інформацію про китайськомовну онлайн-платформу Citizens Daily, де публікують протестне мистецтво. Бадюцао зазначив, що мова самозванця та запитання, які той ставив, викликали в нього підозру, тож активіст попросив його підтвердити свою особу через верифікований акаунт Джессі Пан у Twitter. Самозванець відповів, що не має прав доступу до того акаунту, бо його «веде команда Reuters», згідно зі скриншотами розмови, які надав інформагентству Бадюцао. Після цього самозванець надіслав Бадюцао фото простроченого журналістського посвідчення Пан.

Reuters не вдалося з’ясувати, хто саме стоїть за фейковими особами медійниць. Після того як діяльність самозванців розкрили, всі їхні відомі акаунти й діалоги були видалені. Жоден з офіційних акаунтів Ґо чи Пан у соцмережах зламаний не був.

Речник корпорації Meta Platforms, якій належить зокрема Instagram, зазначив, що обліковий запис самозванця було видалено з платформи, і відмовився розголошувати подробиці. Своєю чергою Telegram не відреагував на прохання Reuters прокоментувати діяльність фейкових акаунтів журналісток на своїй платформі.

У відповідь на прохання Reuters прокоментувати цю ситуацію адміністратор Citizens Daily зазначив, що група підозрює, що до ситуації із самозванцями причетний китайський уряд. Адміністратор відмовився розголошувати своє ім’я з огляду на загрозу репресій та не надав жодних доказів на підтвердження своїх слів.

Міністерство закордонних справ Китаю, Адміністрація Китаю з питань кіберпростору та китайське Бюро громадської безпеки не відреагували на прохання прокоментувати звинувачення Citizens Daily.

Citizens Daily був каналом, за допомогою якого протестувальники обмінювались інформацією під час листопадових демонстрацій у низці міст Китаю, де люди висловлювали свою незгоду з протиковідною політикою Пекіна, а дехто вимагав відставки президента Сі Цзиньпіна та усунення від влади Комуністичної партії.

Масштаб громадського непослуху під час цих протестів став безпрецедентним для материкового Китаю за весь час правління Сі, який заступив на посаду президента понад 10 років тому. Уряд відреагував хвилею арештів і посиленням безпекових заходів.

Кілька активістів з Китаю зв’язалися із Reuters і повідомили, що самозванець, який вдавав із себе Бренду Ґо, також контактували із ними Telegram. Але на подальші питання Reuters вони не відповіли.

Ілюстративне фото:  Kunotoro/Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
712
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду