«Минув рік — Україна стоїть». Байден приїхав до Києва з неанонсованим візитом: головні заяви

«Минув рік — Україна стоїть». Байден приїхав до Києва з неанонсованим візитом: головні заяви

20 Лютого 2023
3800
20 Лютого 2023
12:50

«Минув рік — Україна стоїть». Байден приїхав до Києва з неанонсованим візитом: головні заяви

3800
Джо Байден: Минув рік — Київ стоїть, Україна стоїть, демократія продовжує стояти.
«Минув рік — Україна стоїть». Байден приїхав до Києва з неанонсованим візитом: головні заяви
«Минув рік — Україна стоїть». Байден приїхав до Києва з неанонсованим візитом: головні заяви

У понеділок, 20 лютого, до України з неанонсованим візитом прибув президент США Джо Байден. Очільник Білого дому прибув до Києва уперше з початку повномасштабного російського вторгнення і провів перемовини з президентом України Володимиром Зеленським.

Під час несподіваного візиту Байден анонсував новий пакет військової допомоги Україні на 500 млн доларів та нові санкції проти Росії.

Це перший візит президента США в Україну за 15 років. Востаннє до Києва у 2008 році з офіційним візитом приїздив Джордж Буш-молодший. Раніше Байден неодноразово відвідував Україну, однак у статусі віце-президента в адміністрації Барака Обами (2009-2017 рр).

За даними The New York Times, Байден приїхав до України потягом з Польщі, візит тримали в повній секретності через міркування безпеки.

Перед появою інформації про приїзд Байдена у Києві проводили масштабні перекриття руху транспорту, МЗС України анонсувало візит один з «головних» західних партнерів.

Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська зустріли Байдена у Маріїнському палаці, потім президенти спілкувались тет-а-тет та у розширеному форматі у присутності радників. 

Фото: пресслужба президента України

Також президенти відвідали Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир та вшанували пам'ять  українських воїнів хвилиною мовчання біля Стіни пам’яті загиблих за Україну.

На відео зафіксований момент виходу президентів з території монастиря та чутно, як лунає сигнал повітряної тривоги, оголошеної у Києві об 11:34.

Новий пакет оборонної допомоги, гарантована підтримка України та нові санкції проти Росії

Як повідомляє CNN, Байден заявив, що відвідав Київ, щоб підтвердити «непохитну» підтримку США та оголосити про нову військову допомогу Україні.

Зокрема, Байден анонсував пакет допомоги у 500 млн доларів, який включатиме артилерійські боєприпаси, протитанкові ракети та гаубиці. Байден відзначив стійкість українського опору повномасштабній російській агресії.

«Минув рік — Київ стоїть. І Україна стоїть. Демократія стоїть … Коли Путін розпочав своє вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе перемогти нас. Але він глибоко помилявся», — сказав Байден.

Президент США додав, що у 2022 році Вашингтон створив коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану для допомоги у захисті України, «надаючи безпрецедентну військову, економічну та гуманітарну підтримку». Байден запевнив, що ця підтримка триватиме.

Фото: пресслужба президента України

За словами Байдена, цього тижня США оголосять про додаткові санкції проти російської еліти і компаній, які пов'язані з оборонним сектором Росії.

Можливість надання Україні озброєнь великої дальності

Президент Зеленський повідомив, що також обговорювалось надання Україні «зброї великої дальності та типи озброєння, яке раніше не постачалося до України». Подробиць Зеленський не уточнив.

«ДМ»: Нагадаємо, Україна просить партнерів надати далекобійні ракети та винищувачі. 

Президент України зазначив, що візит Байдена є надзвичайно важливим сигналом підтримки для України та українців.

«Що ми маємо зробити, щоб зупинити війну, щоб мати успіх у цій війні, зробити Україну ще сильнішою, та як перемогти цього року», — цитує Зеленського пресслужба Офісу президента.

Зеленський заявив, що візит Байдена наближає Україну до перемоги, а результати цього візиту обов’язково будуть помітні на полі бою під час звільнення тимчасово окупованих територій. Президент України також назвав візит Байдена найважливішим в «історії українсько-американських відносин».

Фото: пресслужба президента України

Повна деокупація українських територій і гарантії безпеки для України

Президент Зеленський під час спільної пресконференції з президентом Байденом заявив, що війна має завершитись «твердими гарантіями довготривалої безпеки» для України.

«Ця неспровокована і злочинна російська війна проти України, усієї Європи та демократичного світу має завершитись очищенням всієї української землі від окупації Росії та твердими гарантіями довготривалої безпеки як нашої держави, так і усієї Європи і всього світу», — цитує Зеленського «Укрінформ».

За словами президента України, «саме зараз і саме в Україні вирішується доля міжнародного порядку, заснованого на правилах».

Неанонсований візит Байдена до Києва відбувся у першій половині понеділка, 20 лютого, далі президент США відвідає Польщу 20-22 лютого.

Джерела CNN повідомляють, що планування візиту Байдена в Україну тривало місяці, було запропоновано кілька його організаційних варіантів.

Зокрема, президенту було запропоновано відвідати, наприклад, не Київ, а «іншу точку України». Але джерела повідомляють, що Байден зрештою вирішив, що візит до Києва є найбільш доцільним: «Президент ніколи серйозно не розглядав інші варіанти свого візиту в Україну, окрім столиці».

Головне фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3800
Читайте також
20.02.2023 11:59
Роман Мельник
«Детектор медіа»
4 558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду