У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську

У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську

9 Січня 2023
3783

У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську

3783
Деякі іноземні журналісти також спростовують інформацію про влучання російських ракет у гуртожиток Сил оборони у Краматорську. Фейк Міноборони про «відплату» ЗСУ викликав невдоволення й серед російських військових блогерів.
У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську
У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську

Збройні сили України, а також низка іноземних журналістів спростували заяву Міноборони РФ про те, що ракетний удар по Краматорську в ніч на 8 січня нібито знищив сотні українських військових і був «відплатою» за удар Сил оборони по скупченню російських сил у Макіївці в новорічну ніч. 

У неділю, 8 січня, Міністерство оборони Росії назвало ракетний удар російських військ по Краматорську вночі 8 січня «операцією помсти» за удар українських сил по місцю дислокації російських військових у Макіївці у новорічну ніч.

«У відповідь на злочинний удар київського режиму в перші хвилини січня по пункту тимчасової дислокації російських військовослужбовців у населеному пункті Макіївка командуванням об'єднаного угруповання російських військ реалізовано операцію помсти. Протягом минулої доби російськими засобами розвідки було розкрито і достовірно підтверджено за кількома незалежними каналами пункти тимчасової дислокації військовослужбовців ЗСУ в Краматорську», — заявили в Міноборони Росії.

Російське відомство стверджує, що в краматорському гуртожитку №28, куди начебто влучили ракети, нібито перебували понад 700 українських військовослужбовців, а в гуртожитку №47 — понад 600. Унаслідок «масованого ракетного удару» по цих об’єктах нібито було вбито понад 600 українських військових.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному підкреслив, що заява Міноборони РФ не відповідає дійсності, адже російські війська не мають можливості завдавати високоточні удари.

«Ця інформація настільки ж відповідає дійсності, як і дані, що вони знищили всі наші HIMARS.

Це — інформаційна операція Міністерства оборони РФ у відповідь на успішні дії ЗСУ по ураженню їхніх великих скупчень особового складу, їхніх складів, логістики нашими високоточними системами ураження. У них такої можливості немає», — сказав Череватий.

Як повідомляє «УП», іноземні журналісти не знайшли підтверджень заяви Міноборони РФ про ураження українських військових у Краматорську в ніч на 8 січня, яку раніше також спростували ЗСУ.

Репортери британського агентства Reuters відвідали два гуртожитки коледжу, в яких, за твердженням російського Міністерства оборони, проживали українські військовослужбовці під час нічного удару. За свідченнями журналістів, обидва гуртожитки не були безпосередньо вражені ракетами і не зазнали серйозних пошкоджень. Крім цього, не було ознак того, що там проживали військовослужбовці, а також жодних ознак того, що там хтось загинув.

Будівля, названа Міністерством оборони Росії гуртожитком № 28, була повністю неушкодженою. Воронка від вибуху утворилася приблизно за 50 метрів від неї.

Фінський журналіст Yle Антті Куронен з місця подій також не підтверджує російську версію. Він повідомив, що будівля школи навіть не опечатана, а місцеві мешканці не бачили тут жодної карети швидкої допомоги. Він додав, що чув вибухи напередодні ввечері і побачив велику воронку перед школою, однак прямого попадання, мовляв, не було. За даними журналіста, ще одна ракета впала навпроти старих гаражів.

«Маю сказати, що на даному етапі я більше довіряю власним спостереженням та заявам української сторони, ніж заявам російського Міністерства оборони про понад 600 загиблих українських військовослужбовців», — підсумував він.

Італійський журналіст La Repubblica Даніеле Ренері також перевірив місця у Краматорську, по яких нібито вдарили росіяни. Він повідомив, що російські ракети не влучили у одну з цілей, а лише влучили у землю поруч.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зі США зауважили, що кілька російських військових блогерів негативно відреагували на заяву Міноборони РФ про «операцію відплати» у Краматорську.

Зокрема, ці блогери скаржились на те, що Міноборони часто дає неправдиві заяви замість того, щоб притягнути військове керівництво до відповідальності за втрати.

Нагадаємо, нещодавно у Білому домі заявили, що не можуть підтвердити повідомлення Росії про те, що військові РФ начебто знищили в Україні реактивні системи HIMARS, поставлені Сполученими Штатами. Там вважають, що це може бути частиною російської дезінформаційної кампанії.

Фото пошкодженого гуртожитку у Краматорську, Antti Kuronen / твіттер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду