detector.media
09.01.2023 10:41
У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську
У ЗСУ спростували заяву Міноборони РФ про «знищення» сотень українських військових у Краматорську
Деякі іноземні журналісти також спростовують інформацію про влучання російських ракет у гуртожиток Сил оборони у Краматорську. Фейк Міноборони про «відплату» ЗСУ викликав невдоволення й серед російських військових блогерів.

Збройні сили України, а також низка іноземних журналістів спростували заяву Міноборони РФ про те, що ракетний удар по Краматорську в ніч на 8 січня нібито знищив сотні українських військових і був «відплатою» за удар Сил оборони по скупченню російських сил у Макіївці в новорічну ніч. 

У неділю, 8 січня, Міністерство оборони Росії назвало ракетний удар російських військ по Краматорську вночі 8 січня «операцією помсти» за удар українських сил по місцю дислокації російських військових у Макіївці у новорічну ніч.

«У відповідь на злочинний удар київського режиму в перші хвилини січня по пункту тимчасової дислокації російських військовослужбовців у населеному пункті Макіївка командуванням об'єднаного угруповання російських військ реалізовано операцію помсти. Протягом минулої доби російськими засобами розвідки було розкрито і достовірно підтверджено за кількома незалежними каналами пункти тимчасової дислокації військовослужбовців ЗСУ в Краматорську», — заявили в Міноборони Росії.

Російське відомство стверджує, що в краматорському гуртожитку №28, куди начебто влучили ракети, нібито перебували понад 700 українських військовослужбовців, а в гуртожитку №47 — понад 600. Унаслідок «масованого ракетного удару» по цих об’єктах нібито було вбито понад 600 українських військових.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному підкреслив, що заява Міноборони РФ не відповідає дійсності, адже російські війська не мають можливості завдавати високоточні удари.

«Ця інформація настільки ж відповідає дійсності, як і дані, що вони знищили всі наші HIMARS.

Це — інформаційна операція Міністерства оборони РФ у відповідь на успішні дії ЗСУ по ураженню їхніх великих скупчень особового складу, їхніх складів, логістики нашими високоточними системами ураження. У них такої можливості немає», — сказав Череватий.

Як повідомляє «УП», іноземні журналісти не знайшли підтверджень заяви Міноборони РФ про ураження українських військових у Краматорську в ніч на 8 січня, яку раніше також спростували ЗСУ.

Репортери британського агентства Reuters відвідали два гуртожитки коледжу, в яких, за твердженням російського Міністерства оборони, проживали українські військовослужбовці під час нічного удару. За свідченнями журналістів, обидва гуртожитки не були безпосередньо вражені ракетами і не зазнали серйозних пошкоджень. Крім цього, не було ознак того, що там проживали військовослужбовці, а також жодних ознак того, що там хтось загинув.

Будівля, названа Міністерством оборони Росії гуртожитком № 28, була повністю неушкодженою. Воронка від вибуху утворилася приблизно за 50 метрів від неї.

Фінський журналіст Yle Антті Куронен з місця подій також не підтверджує російську версію. Він повідомив, що будівля школи навіть не опечатана, а місцеві мешканці не бачили тут жодної карети швидкої допомоги. Він додав, що чув вибухи напередодні ввечері і побачив велику воронку перед школою, однак прямого попадання, мовляв, не було. За даними журналіста, ще одна ракета впала навпроти старих гаражів.

«Маю сказати, що на даному етапі я більше довіряю власним спостереженням та заявам української сторони, ніж заявам російського Міністерства оборони про понад 600 загиблих українських військовослужбовців», — підсумував він.

Італійський журналіст La Repubblica Даніеле Ренері також перевірив місця у Краматорську, по яких нібито вдарили росіяни. Він повідомив, що російські ракети не влучили у одну з цілей, а лише влучили у землю поруч.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зі США зауважили, що кілька російських військових блогерів негативно відреагували на заяву Міноборони РФ про «операцію відплати» у Краматорську.

Зокрема, ці блогери скаржились на те, що Міноборони часто дає неправдиві заяви замість того, щоб притягнути військове керівництво до відповідальності за втрати.

Нагадаємо, нещодавно у Білому домі заявили, що не можуть підтвердити повідомлення Росії про те, що військові РФ начебто знищили в Україні реактивні системи HIMARS, поставлені Сполученими Штатами. Там вважають, що це може бути частиною російської дезінформаційної кампанії.

Фото пошкодженого гуртожитку у Краматорську, Antti Kuronen / твіттер

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY