«Для боротьби з Путіним, а не для заробляння». Ілля Пономарьов пояснив, чому люди з «Утра февраля» не отримали зарплатню

«Для боротьби з Путіним, а не для заробляння». Ілля Пономарьов пояснив, чому люди з «Утра февраля» не отримали зарплатню

4 Січня 2023
6683

«Для боротьби з Путіним, а не для заробляння». Ілля Пономарьов пояснив, чому люди з «Утра февраля» не отримали зарплатню

6683
Кілька колишніх працівників російськомовного онлайн-телеканалу кажуть, що політик не заплатив їм обіцяних грошей, і вже поскаржились у Держпраці.
«Для боротьби з Путіним, а не для заробляння». Ілля Пономарьов пояснив, чому люди з «Утра февраля» не отримали зарплатню
«Для боротьби з Путіним, а не для заробляння». Ілля Пономарьов пояснив, чому люди з «Утра февраля» не отримали зарплатню

Колишні працівники «Утра февраля» звинуватили засновника медіапроєкту Іллю Пономарьова у тому, що він не виплатив їм обіцяну зарплату. Вони також стверджують, що не були оформлені на роботі офіційно. П’ятеро колишніх працівників подали скаргу до Державної служби України з питань праці.

Проєкт «Утро февраля» заснував Ілля Пономарьов — колишній депутат Державної думи Росії, який у 2014 році був єдиним, хто проголосував проти анексії Криму. З 2016 року Пономарьов живе в Україні, а у 2019 році отримав українське громадянство.

Про проблеми із виплатою заробітної плати «Детектору медіа» розповів колишній ведучий «Утра февраля» Євген Лесной і ще двоє колишніх працівників проєкту. За словами Лесного, який працював на телеканалі з 5 червня по 10 грудня, у редакції не було офіційного працевлаштування, а гроші виплачували через PayPal. 

«Пропозиція по грошах була така: 500 гривень за годину, авторська програма — 1500 за годинну програму. Спочатку більш-менш нормально платили. Я питав про можливість офіційного працевлаштування, гроші платили через PayPal. Потім почались проблеми, десь з серпня почалися затримки, хоча канал розвивався дуже стрімко… У травні було створено ТОВ "Лютий ранок", засновником і директором якого став сам Пономарьов. Тобто це комерційна організація, а не благодійна», — каже Лесной.

Генпродюсером ютуб-канала «Утро февраля» була Христина Бучанська, яка також звільнилась 10 грудня.

За словами Лесного, серед працівників була домовленість, що з 10 грудня люди не виходитимуть на роботу до повного погашення заборгованості із зарплати.

Серед ведучих, які вирішили піти, окрім Лесного, була також ведуча Олена Курбанова.  Однак, як стверджує Лесной, керівництво каналу «знайшло штрейкбрейхерів, які вийшли в етер».

«Канал зараз працює, з меншою кількістю людей, але гроші комусь винні за місяць, комусь за два, комусь за півтора, комусь винні навіть ще з вересня.  Обіцяли, що до 31 грудня (виплатять заборгованість, — ДМ), Пономарьов навіть написав якісь розписки, але на зв'язок не виходить, не відповідає», — каже Лесной.

Деякі експрацівники каналу написали скаргу до Держпраці. Служба, за словами Лесного, відправила офіційне звернення до керівництва «Утра февраля».

«Ми працювали, не маючи офіційного працевлаштування. Були великі затримки з виплатою зарплати, ми хочемо, щоб кожен з нас був офіційно оформлений, заднім чи не заднім числом, щоб за нас були сплачені податки і виплачені гроші. Я вважаю, що державі потрібні ці гроші. Людей можна було працевлаштувати як ФОП, але ніхто на це не пішов», — стверджує Лесной.

Ще два співрозмовники «Детектора медіа» підтвердили затримки з виплатами заробітної плати на каналі та неофіційне працевлаштування.  Це звукорежисер Олександр Піскунов та ще один експрацівник, який коментував на умовах анонімності. Анонімний співрозмовник «ДМ» працював на телеканалі з початку серпня до 10 грудня, заборгованість із заробітної плати на момент звернення до Держпраці була три місяці, але після подачі звернення частину боргу погасили, і зараз вона складає один місяць.

«Всі працювали неофіційно, на чесному слові, нічого не підписували, таких десятки людей. Деяких роботодавець вмовив працювати і далі безоплатно, але більша частина припинила працювати, поки не буде виплачена зарплата», — каже він.

Співрозмовник «ДМ» каже, що головна мета скарги до Держпраці — щоб усі місяці, які він працював на каналі, були оформлені як офіційні і працедавець сплатив всі податки до бюджету.

Про затримки із виплатою заробітної плати на «Утре февраля» повідомляла і російська журналістка Катерина Мітрохіна, яка з вересня 2022 року працювала на посаді шеф-редакторки телеграм-каналу «Утро февраля». Крім цього, Мітрохіна опублікувала пояснення Пономарьова щодо невиплати зарплати, яке він дав проєкту SOTA.

«Детектор медіа» звернувся також із запитанням до одного з ведучих каналу Романа Чайки, але той відмовився від коментаря. У вересні Роман розповів в інтерв’ю нашому виданню, чому перейшов працювати у проєкт Пономарьова.

Ілля Пономарьов у коментарі «ДМ» пояснив, що «Утро февраля» — некомерційний проєкт, запущений на початку широкомасштабного вторгнення для протидії російській агресії в інформаційному полі.

«Відповідно, ми і кликали до команди людей, якими насамперед рухає мотивація боротися з путінською бандою. При цьому з нами працюють люди як в Україні, так і в Росії, де ризики для антипутінських журналістів суттєво вищі. Вони класні, за період із березня ми вийшли на місячне охоплення у 7 млн чоловік, з яких понад дві третини — росіяни в Росії. На жаль, надходження від донорів мають нерегулярний характер, плюс є суттєві складнощі переказу грошей в Україну з-за кордону. Ми про це неодноразово людям говорили, хтось ставився з розумінням, хтось йшов. Це природний процес. Стосовно деяких людей, схильних до скандалів, які люблять себе бити в груди як великих патріотів України, на практиці з'ясувалося, що вони прийшли до нас не боротися з Путіним, а заробляти гроші. Що ж, буває, вони помилилися дверима, ми помилились у рекрутингу. Ми їм усім бажаємо успіху — на ринку є й інші медіапроєкти, за якими стоять серйозні інвестори, хоча проблеми із затримками виплат зараз мають багато. У нас останню зарплату в Україні було виплачено у грудні. Затримки з виплат у Росії зараз набагато більші, ніж в Україні, там ще наповну стоїть проблема безпеки, як ви, напевно, чули, було вже три рейди, під час яких намагалися заарештувати наших людей. Нікого не взяли, але саме тому, що ми ставимося до цього питання вкрай серйозно. На жаль, у всього є ціна».

У відповідь на уточнювальне запитання про розмір заборгованості та кількість звільнених Пономарьов сказав: «Я не можу відповісти на це запитання. Я не займаюся оперативним керівництвом, і у нас ціла низка медіа з окремими командами: є телеграм-канали, є окремі канали всередині Росії, є телеканал, є сайт тощо. Можу сказати, що ми місяців два-три тому проводили оптимізацію текстових ресурсів і місяць тому телеканала, зрозуміло, там була оптимізація чисельності. Кілька людей пішли після цього, саме з тих, хто вам пише».

Фото Іллі Пономарьова: Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду