Відшкодування збитків, системи ПРО та спецтрибунал для РФ: Зеленський запропонував G20 свою «формулу миру»

Відшкодування збитків, системи ПРО та спецтрибунал для РФ: Зеленський запропонував G20 свою «формулу миру»

15 Листопада 2022
2161
15 Листопада 2022
09:26

Відшкодування збитків, системи ПРО та спецтрибунал для РФ: Зеленський запропонував G20 свою «формулу миру»

2161
Український президент закликав забезпечити ядерну, енергетичну та продовольчу безпеку і заявив, що «не дасть Росії перечекати, наростити сили і розпочати нову серію терору».
Відшкодування збитків, системи ПРО та спецтрибунал для РФ: Зеленський запропонував G20 свою «формулу миру»
Відшкодування збитків, системи ПРО та спецтрибунал для РФ: Зеленський запропонував G20 свою «формулу миру»

Президент Володимир Зеленський виступив 15 листопада перед учасниками саміту «Великої двадцятки», серед яких не було президента РФ Володимира Путіна.

Зеленський заявив, що прагне, щоб «ця агресивна російська війна закінчилася справедливо й на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не "абияк"».

«Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми — люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями», — сказав президент.

Він заявив, що «словам Росії довіряти неможливо, і не буде жодних "Мінськів-3", які Росія порушить одразу ж після укладення». Зеленський закликав учасників саміту «Великої двадцятки» не дати Росії «вкотре обманути всіх вас, обманути світ і заморозити війну якраз тоді, коли її поразки стали особливо відчутними».

«Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору та глобальної дестабілізації. Впевнений, що саме зараз треба й можна зупинити руйнівну російську війну», — заявив президент України.

Володимир Зеленський виклав десять пропозицій України задля досягнення миру: радіаційна і ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виведення російських військ і припинення бойових дій, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації та фіксація закінчення війни.

Перше стосувалось радіаційної та ядерної безпеки, а саме — загрозливої ситуації на ЗАЕС і погрози ядерного удару.

«Ніхто не має права шантажувати світ радіаційною катастрофою. Це аксіома», — сказав Зеленський.

Він виступив з вимогою до Росії негайно вивести з території Запорізької АЕС усіх своїх бойовиків, негайно передати станцію під контроль МАГАТЕ та українського персоналу і відновити повноцінне підключення станції до енергомережі для забезпечення стабільності реакторів.

Друге — це продовольча криза. Президент повідомив, що Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом і може наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно та експортувати цьогоріч 45 мільйонів тонн. 

Для цього Зеленський запропонував розширити зернову ініціативу на порти Миколаєва та Ольвії. Також він закликав приєднатися до української ініціативи Grain From Ukraine з допомоги продовольством найбіднішим. В рамках цієї ініціативи вже виходить у Ефіопію перше судно з 27 тисячами тонн пшениці на борту, чого вистачить для майже 100 тисяч людей на рік.

Також президент закликав лідерів країн наростити допомогу з постачанням систем ППО і ПРО, щоб «повністю захистити наше небо» і не допустити масштабної енергетичної кризи. За його словами, це допомогло б також експортувати українську електрику, стабілізувати енергетичну ситуацію та зменшити ціни для споживачів, зокрема у сусідніх країнах.

Він також закликав направити місію експертів ООН на об'єкти критичної енергетичної інфраструктури України для оцінки руйнувань і потреб у відновленні.

Крім того, президент закликав запровадити обмеження ціни на російські енергоресурси. Він вважає це «фундаментальним кроком для того, щоб енергоресурси більше не використовувалися як зброя». 

«Якщо Росія намагається позбавити Україну, Європу та всіх споживачів енергії у світі передбачуваності й стабільності цін, відповіддю на це має бути примусове обмеження експортних цін для Росії. Щоб експорт був не вищий собівартості. Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати в тебе», — сказав він.

Зеленський нагадав про жертв цієї війни, 11 тисяч дітей, силою депортованих у Росію, сотні тисяч депортованих дорослих, а також масові репресії проти цивільного населення на окупованих територіях.

«Коли ми звільняємо нашу землю, всюди бачимо одне: Росія залишає по собі катівні та масові поховання вбитих людей», — сказав він.

Президент також згадав про екологічну сторону війни. За його даними, в Україні внаслідок агресії мільйони гектарів лісу випалені обстрілами, майже 200 тисяч гектарів землі забруднені мінами й снарядами, які не розірвалися, тисячі гектарів ґрунту забруднено шкідливими речовинами, десятки вугільних шахт затоплені. Крім того, унаслідок російської агресії загинули 6 мільйонів свійських тварин, знищено щонайменше 50 тисяч дельфінів у Чорному морі.

Він закликав долучитись до «єдиної реалістичної моделі звільнення полонених — "всіх на всіх"» і створити міжнародний механізм для відшкодування всіх збитків, завданих цією війною. «Відшкодування за рахунок російських активів, бо саме агресор повинен зробити все, щоб відновити справедливість, яку він порушив», — сказав Зеленський.

Він нагадав про успішне голосування за резолюцію Генасамблеї ООН про потребу відшкодування збитків, спричинених російською війною, і оголосив, що Україна готує другу резолюцію – щодо спецтрибуналу для Росії щодо злочину агресії.

Насамкінець президент закликав забезпечити виконання Другої статті Статуту ООН — відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, а також повного виведення російських військ з України і припинення бойових дій.

Після цього Україна повинна отримати відповідні гарантії безпеки, щоб не допустити повторення агресії.

«Україна не є членом будь-якого з альянсів. І ця російська війна змогла розпочатися якраз тому, що Україна залишалась у "сірій зоні" — між євроатлантичним світом і російським імперіалізмом», — сказав президент.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна не братиме участі у саміті G20, якщо там буде присутній російський диктатор Володимир Путін.

Напередодні президент України анонсував, що «виступатиме зі зверненням до учасників "саміту G19"», маючи на увазі саміт G20 і натякаючи на відсутність там лідера РФ.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2161
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду