У Києві презентують мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників

У Києві презентують мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників

3 Листопада 2022
679
3 Листопада 2022
11:16

У Києві презентують мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників

679
Покажуть сучасні та раритетні шедеври образотворчого мистецтва.
У Києві презентують мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників
У Києві презентують мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників

З 4 до 13 листопада у Національному музеї Тараса Шевченка покажуть мистецький проєкт, присвячений творчості українських художників "Велика сімка 2.0".

Про це повідомляють на сторінці події у Facebook. Ініціатори акції — благодійний фонд «Сучасна Україна» у співпраці з фундацією «Культура».

У рамках проєкту будуть представлені твори художників:

  • Олександра Архипенка
  • Михайла Бойчука
  • Анатолія Криволапа
  • Казимира Малевича
  • Георгія Нарбута
  • Марії Примаченко
  • Тараса Шевченка

«Це оновлена версія проєкту "Велика сімка", що відбувся у травні 2021 року. Вперше в одній експозиції були презентовані твори семи митців, які увійшли до рейтингу "Топ-100 великих українців", що визначали хід історії з часів Київської Русі до наших днів за версією журналу "Новое время"», — зазначають організатори.

Наповнення проєкту суттєво змінено. До експозиції включили пам’ятник Тараса Шевченка з Бородянки, який розстріляли росіяни. Автори представляють фотодокази розстрілу церкви у селі Липівка Макарівського району Київської області, фрагменти зруйнованих розписів та триптих Анатолія Криволапа «Спалахи», який був написаний з 20 по 23 березня під час боїв поруч з селом Засупоївка Київської області, де звик працювати художник. Експозицію робіт Марії Примаченко повністю змінено на роботи з серії «Людям на радість», присвячені темі війни та миру, за яку вона отримала Національну премію імені Тараса Шевченка. Експозицію робіт Тараса Шевченка доповнило його знамените полотно «Катерина».

«Ворог не вміє воювати на полі бою, але з особливою жорстокістю знищує ракетами та бомбами нашу культурну спадщину. Зруйновано музей Марії Примаченко, розстріляно церкву в селі Липівка Макарівського району Київської області, розписи до якої декілька років створював Анатолій Криволап та Ігор Ступаченко. Розписи значно пошкоджено. На всіх окупованих територіях руйнуються пам’ятники Тарасу Шевченку. У Києві від ударів ракет постраждали музей Шевченка, парк Шевченка, університет Шевченка. Масштаб знищення нашої культури значно більший, аніж в 30-ті роки ХХ століття під час «Розстріляного відродження», коли радянська влада розстріляла сотні українських митців. Зараз зазнали руйнувань 917 об’єктів культурної інфраструктури. Що це, якщо не "Розстріляне відродження 2.0"? Тому я вирішив продовжити проєкт з новою назвою "Велика сімка 2.0", що фіксує стан на сьогодні. Це важливо для українців та усього світу. Я певен, що культурна дипломатія переможе дипломатію автомата Калашнікова», — розповів Юрій Комельков, засновник фундації «Культура».

Шедеври експозиції – єдина в Україні робота Казимира Малевича «Автопортрет» та скульптура Олександра Архипенка.

Мета проєкту «Велика сімка 2.0» – знайти зв’язки між візуальним мистецтвом декількох століть та народним мистецтвом, показати процес безперервного діалогу між важливими для нашої культури митцями, бо оприявлення та закріплення цінностей, що формували нашу національну свідомість впродовж багатьох епох, зараз важить більше, аніж будь-коли.

«Україна подарувала світові десятки видатних митців, які здійснили найпотужнішу культурну революцію в історії світового мистецтва. На жаль, цю спадщину вкрали з українського контексту, асоціюючи таких діячів з культурним простором країни-агресора. Саме тому ми повинні розповідати світові правду та демонструвати велич українських митців», — зазначив організатор проєкту Володимир Гавриш, президент благодійного фонду «Сучасна Україна».

Автори проєкту прагнуть перетворити Україну на потужний бренд, який буде в авангарді світу: від питань миру до мистецтва та культури. Великий міжнародний мистецький тур розпочинається у Києві та продовжиться у столицях світу.

Нагадаємо, раніше міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко закликав цивілізований світ відмовитися від співпраці з російськими артистами та від використання російських творів композиторів та письменників, які Росія свідомо називає своєю зброєю. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
679
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
510 дн. тому
"Автопортрет" - не єдина робота Малевича в Україні. Робіть фактчекінг релізам, які передруковуєте.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду