Кінець російського «Миру»: дайджест пропаганди РФ за 28 вересня

Кінець російського «Миру»: дайджест пропаганди РФ за 28 вересня

29 Вересня 2022
665
29 Вересня 2022
12:35

Кінець російського «Миру»: дайджест пропаганди РФ за 28 вересня

665
Кінець російського «Миру»: дайджест пропаганди РФ за 28 вересня
Кінець російського «Миру»: дайджест пропаганди РФ за 28 вересня

У Москві підвели підсумки «голосування» на окупованих українських територіях і фактично попрощалися з власною платіжною системою. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 28 вересня.

  1. Московські «цифрові технології»
  2. Путін: від Єлизавети ІІ до «пивного короля Мелітополя»
  3. Кінцева Meta російської пропаганди
  4. «Фінансовий суверенітет РФ» під санкціями США

Московські «цифрові технології» 

Чемпіонат з лояльності російським окупантам виграла колаборантська адміністрація Харцизька. В цьому окупованому ще до 2014 року місті Донецької області «ударники референдумної праці» видали на-гора рекордні 99,7% при явці 99,1%. 

У Москві заявили, що «волевиявлення відбулося згідно зі всіма нормами міжнародного права та за участі понад сотні міжнародних спостерігачів із трьох десятків країн. Результат волевиявлення мешканців Новоросії від 87% і вище».

Мабуть, востаннє треба ці результати навести, щоб показати їх повну, навіть не правову, а математичну нікчемність.

НАСПРАВДІ, підсумки псевдореферендумів на окупованих територіях України суперечать навіть елементарній логіці та математиці. Лише на підставі відкритих даних можна з’ясувати наступне.

  • У Запорізькій області станом на 2020 рік право голосу мали 1,3 млн осіб. При цьому на фейкореферендумі буцімто проголосувало  541,1 тисяча осіб (тобто менше половини виборців). Із них 93,11%, як стверджується, висловилися за анексію регіону. Навіть якщо наївно повірити, що ці цифри не зі стелі, виходить, відокремлення Запорізької області підтримала менша половина –  лише 41% виборців, які мешкали в ній до війни.

Законний мер Мелітополя Іван Федоров взагалі каже, що участь у псевдореферендумі реально взяли лише 0,5% мешканців.

  • У Херсонській області на 2020 рік право голосу було у 805 тисячі жителів. Через два роки на «дільниці» нібито прийшла 571 тисяча. 

Підтримку херсонців організатори шоу визначили у скромні (порівняно з Харцизьком) 87%.

  • Статистику з Луганської області можна скласти лише виходячи з даних на 2012 рік, коли ці території ще не були окуповані. Тоді на виборах до Верховної Ради України до списків виборців області було включено 1,829 млн осіб. Зараз у так званій «ЛНР» за «незалежність» нібито голосували 98%, при явці 94,15% (1,662 млн осіб). І це число повністю суперечить навіть офіційній статистиці окупаційної влади. Згідно з нею, постійне населення «народної республіки» складає лише 1,39 млн осіб. Тобто проголосувало більше людей, ніж мешкає на цій території.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай наводить ще кілька фактів про бухгалтерію «підрахуїв»:

«З урахуванням катастрофічної щорічної негативної різниці між кількістю народжених і померлих на території так званої «ЛНР», виходить, що населення за ці роки зменшилося лише на 60 тисяч осіб. До них входять не тільки померлі, а й сотні тисяч  переселенців у межах України – тільки протягом весни-літа 2022 року було офіційно зареєстровано понад 320 тисяч переміщених осіб. Десятки тисяч луганчан виїхали в країни Європи. До цих 60 тисяч різниці увійшли загиблі та скалічені, яких Росія примусово мобілізувала під час вторгнення. Напевно, й полонені та зниклі безвісти. Багато й тих, хто за ці вісім років облаштувався в Росії. Та й там нібито проголосували 402 тисячі або 99,35%. Тобто усі заробітчани та біженці мали кинути роботу і дістатися дільниці». 

  • Така сама дивовижна ситуація і в Донецький області. Заявлено, що у фейкореферендумі взяли участь 2,1 млн осіб, тобто майже все населення республіки, включаючи неповнолітніх. Це випливає з офіційної статистики регіону. Чисельність населення так званої «ДНР» на 1 січня 2022 року – 2,2 млн осіб. «За» проголосувало 99% виборців.
  • А от у Харківській області… Стоп. Новин про 99% підтримку анексії на Харківщині від ТАСС не надходило. Цікаво, чого б це?

Путін: від Єлизавети ІІ до «пивного короля Мелітополя»

28 вересня у Москву з чолобитною з приводу приєднання до Росії відправилися наступні особи: заочно засуджений до 25 років  в Домінікані Володимир Сальдо, колишній десятник фінансової піраміди «МММ» Денис Пушилін, агент ФСБ під прикриттям Леонід Пасічник, який за підсумками путчу 2017 року (як і належить будь-якій «банановій республіці») прийшов до влади в «ЛНР», Володимир Рогов, який стверджував, що «в запорізьких школах дітей вчать вбивати сніговиків, тому що вони є символами РФ». До компанії останнього також вірогідно приєднався і пивний король Мелітополя Едуард Балицький, який їде до Путіна ще з початку серпня.  

Поки що їх триматимуть у передпокої Кремля. У Путіна, за словами Пєскова, поки не заплановано зустрічей з ними. Чому? Адже президенту РФ так кортіло урочисто прийняти капітуляцію України (ще в березні) і в’їхати на білому парадному геополітичному коні в історію. Що ж пішло не так?

НАСПРАВДІ, Путін відчуває, що усі ці «сальди» та «МММщики» – це не те, про що він мріяв. Більш того, чітко розуміє, що спілкуючись з такими – він сам автоматично опускається до їх рівня.

Для розуміння глибини прірви, в яку скотився Путін за ці роки, можна, наприклад, пригадати рівень іноземного представництва на останньому великому параді перемоги, який відбувся у Москві в 2005 році.

Тоді були присутні: генсек ООН Кофі Аннан, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, президент США Джордж Буш, канцлер Німеччини Герхард Шрьодер (який навіть привіз із собою ветеранів Вермахту), президент Франції Жак Ширак, прем’єр-міністр Японії Дзюнітіро Коїдзумі, голова КНР Ху Цзіньтао, прем’єр-міністр Індії Манмохан Сінгх, екс-президент Польщі Войцех Ярузельський, екс-король Румунії Міхай I.

Колись Путін у парадному кінному екіпажі прямував до Букінгемського палацу разом із королевою Великої Британії Єлизаветою ІІ. 

І все це він проміняв на «пивного короля Мелітополя». Є привід для розпачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вірить у містичну «народну волю»

Розпач підсилює і небажання власного народу йти на «священну війну з українським вермахтом». Близько 200 тисяч росіян залишило РФ одразу після оголошення мобілізації.

Виходячи з того, що середня чисельність армійського корпусу ЗС РФ складає приблизно 15 тисяч осіб, Путін не дорахується понад 13 нових корпусів. Йому дійсно є від чого впасти у відчай.

Кінцева Meta російської пропаганди

У світі (через підгодовані ЗМІ, політиків, блогерів, ботів і т.д.) Росія досі намагається створити ілюзію, ніби все йде за планом. І цілком вірогідно, що офіційний наратив «спеціальна військова операція» незабаром перетвориться на «КТО» (контртерористичну операцію, які росіяни зазвичай проводять на «своїй» території).

І тепер вже цей наратив розганятимуть під соусом «боротьби з тероризмом».

Хоча після того, як 28 вересня «Талібан (офіційно вважається в РФ терористичною організацією) підписав угоду з Росією про постачання бензину, дизельного палива, газу та пшениці до Афганістану», як їм це вдаватиметься, невідомо. Адже статус «Росія – країна-спонсор тероризму» на тлі цієї угоди заграє новими фарбами.

Але пропаганда буде все так само пояснювати цю та інші оборудки (наприклад, з Іраном) у стилі «ви не розумієте, це – інше». Проте робити так буде дедалі складніше. Хоча б технологічно.

НАСПРАВДІ, 28 вересня стало відомо, що компанія Meta (володіє Facebook, Instagram та WhatsApp) знищила мережу облікових записів, які розповсюджували інформацію від сайтів, які прикидалися провідними західними виданнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як впливові світові медіа зіграли на користь Кремля, висвітлюючи псевдореферендуми

У звіті Meta йдеться про те, що створена в Росії мережа фейкових акаунтів (найбільша у світі) орієнтувалася на аудиторію в Німеччині, Франції, Італії, Великій Британії та Україні, поширюючи в основному інформацію, пов’язану з війною. Зокрема, публікували пости про негативний вплив санкцій на Захід та з критикою українських біженців.

Видалені облікові записи розповсюджували інформацію від більш ніж 60 сайтів, що маскувалися під найбільші світові медіа. Електронні адреси псевдовидань лише кількома символами відрізнялися від справжніх. Візуально оформлення сайтів-клонів також було ідентичне справжньому.

Всього було створено 1633 акаунти, 703 сторінки, одна група у Facebook і 29 у Instagram. На облікові записи підписано 1500 користувачів соцмереж, на сторінки – близько 4000, а близько 10 000 – перебували у групі. Витрати на рекламу фейкової мережі у Facebook та Instagram склали близько 105 тисяч доларів.

Фейкові новини, які розповсюджувалися через соцмережі, супроводжувалися мемами, відео та навіть петиціями на сайті Change.org. «Це найбільша і найскладніша російська кампанія, яку ми зірвали, з початку війни в Україні», – констатує Meta.

«Фінансовий суверенітет РФ» під санкціями США

І наостанок про війну та «Мир». Москва почала активно розвивати національну платіжну систему «Мир» після незаконної анексії Криму. І довгий час «Мир» допомагав працювати банківській системі захопленого Росією українського півострова. Чотири роки тому на «Мир» примусово почали переводити усіх бюджетників.

З початком масштабної агресії проти України «Мир» фактично врятував російську фінансову систему після виходу з країни Visa та MasterCard. Зараз майже всі карти в Росії – це «Мир», навіть якщо на самій картці написано щось інше.

«Мир», звичайно, був як і все російське – кривою фінансовою системою. Вона не прив’язана до PayPal, через неї неможливо здійснити покупки на Amazon та Ebay. Кількість країн, де обслуговується «Мир», обмежена в порівнянні з Visa. Але все це дозволяло Росії після запровадження санкцій ще якось стверджувати, що «ми наш, ми новий світ (фінансовий) побудуємо».

НАСПРАВДІ, слідом за приватними банками İş Bankasi та DenizBank від роботи з російським «Миром» 28 вересня відмовилися вже й державні банки Туреччини Ziraat Bank, Vakifbank та Halkbank.

Вашингтон минулого тижня ввів чергові санкційні списки, до яких потрапив голова Національної системи платіжних карток Володимир Комлєв – саме ця структура розробила «Мир». Це й спровокувало втечу від нього.

Наразі США готують нові санкції проти Росії, які можуть бути націлені вже безпосередньо на платіжну систему, а також на Агентство зі страхування вкладів, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій. 

І це дуже відчутні (якщо не смертельні) удари по Росії, яка на тлі санкцій заявила про «фінансовий суверенітет» і навіть оголосила токсичними валютами євро, долар та фунт стерлінгів.

Серед інших фінансових заходів, що розглядаються США – відключення нових російських банків від SWIFT (наприклад, системоутворюючого «Газпромбанку»).

Панацеєю в Росії зараз називають обіцянку турків презентувати власну платіжну систему замість «Миру», якою росіяни зможуть користуватися на території Туреччини.

Але ця система буде турецькою. І саме турки контролюватимуть усі транзакції, що здійснюються всередині неї і матимуть повну базу даних. Тобто жодним російським фінансовим суверенітетом, про який так довго розповідав Путін, вже навіть і не пахне.

Отже, кінець російського «Миру» не за горами. А там і «русского». З його «суверенітетом над новими територіями».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду