Самогубство Путіна в онлайн режимі: дайджест пропаганди РФ за 23 – 25 вересня

Самогубство Путіна в онлайн режимі: дайджест пропаганди РФ за 23 – 25 вересня

26 Вересня 2022
568
26 Вересня 2022
14:37

Самогубство Путіна в онлайн режимі: дайджест пропаганди РФ за 23 – 25 вересня

568
Самогубство Путіна в онлайн режимі: дайджест пропаганди РФ за 23 – 25 вересня
Самогубство Путіна в онлайн режимі: дайджест пропаганди РФ за 23 – 25 вересня

Референдумна гарячка в Росії нашаровується на мобілізаційну. Трагіфарс поступово добігає кінця. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 23-25 вересня.

  1. Зведення з мобілізаційного фронту РФ
  2. Наскільки вистачить «аматорів-визволителів»
  3. Москва готує «Оленівку-2»?
  4. «Референдуми» незаконні навіть за російським правом

Зведення з мобілізаційного фронту РФ

В Росії зараз дві паралельні реальності. В першій (офіційний) – мобілізація відбувається за планом «спецоперації». Нехай і з «перегинами на місцях». Друга – «перегини» вже настільки круті, що пропаганда почала їх подавати як ознаки «демократії» і «прояви громадянського суспільства». Нехай і під старим соусом «винен не цар Путін, а дьяки-воєнкоми». Вживається вже й слово «катастрофа».

Але речник Кремля Пєсков «катастрофу» не визнає і на питання «Чи можна після оголошення мобілізації (яка за Конституцією РФ проводиться виключно під час воєнного стану – Ред.), спецоперацію вже називати війною?», відповідає: «Ні, це все так само спецоперація». Отже, принаймні офіційна гра у «гібридність» продовжується.

Проте, приховати справжню, а не телевізійну війну, яка увірвалася практично в кожний російський дім, вже не виходить.

НАСПРАВДІ, новини з поля бою за набір мобілізованих всередині Росії все більше нагадують зведення з фронту.

–   «Взято Тюмень / Астрахань / Калінінград» (військкомати доповіли про 100% набраних).

–   «Ворожі війська втрачають бійців» (додому повернуто кілька десятків якутів).

–   «через тактичне перегрупування залишено Чечню» (Кадиров відмовився проводити мобілізацію).

–   «підійшло підкріплення з Саратова» (400 осіб відправлено на збір).

–   «противник зруйнував кілька складів зі старою зброєю» (поповнення отримало іржаві автомати).

–    «ворог несе втрати серед командного складу» (відправлено у відставку заступника Шойгу з тилу генерала Булгакова).

–   «ІПСО противника в дії» (шквал повідомлень про те, що до війська загнали «кульгавих, косих, глухих»).

–   «вороги народу серед нас» (у призовних пунктах у мобілізованих забирають все, що вони взяли з дому).

–  «нанесено вражаючий контрудар по противнику» (Путін підписав укази про позбавлення волі на 10 років за дезертирство і здачу в полон).

–   «ворог проводить диверсії всередині Росії» (хвиля антимобілізаційних акцій протесту).

–   «наші війська готують жахливий котел для ворога» (чутки про повне закриття кордонів РФ для виїзду чоловіків з 28 вересня) й т.д.

Вся ця фантасмагорія більше нагадує «сумбур замість музики» (патріотичної), якою б і мало супроводжуватися «всенародне натхнення захищати кордони Росії». 

Зауважимо, слів «наступ»«подальше звільнення території України» ані в промовах офіційних осіб Росії, ані у пропагандистів вже немає. Виключно «захист» і «оборона».

Наскільки вистачить «аматорів-визволителів»

В Росії, до речі, цю фантасмагорію відчувають і визнають, що перед Путіним нині стоїть «філігранне завдання: так змінити парадигму політико-економічної системи в країні, щоб мобілізувати все необхідне для перемоги».

Усвідомлення того, що парадигму треба міняти не для перемоги, а заради виживання, вже, звичайно, є. Але формулювати її, відмашки ще немає.

Тому, в Україні та на Заході за цією «переможною парадигмою» спостерігають не з жахом (на що й сподівалися в Москві), а зі змішаним почуттям: звичайного людського жалю до чергової порції мовчазного путінського гарматного м’яса і зацікавленості: «коли і чим це закінчиться?».  

Швидше за все протягом кількох місяців. Путін витягнув з кишені свій передостанній – мобілізаційний козир. Як довго він ним користуватиметься? Можна навіть підрахувати.

НАСПРАВДІ, офіційна цифра весняного призову цього року становить 134,5 тисяч. Минулорічний осінній призов – 127,5 тисяч. Тобто за рік призовна російська армія здатна підготувати не більше 260 тисяч рядового та сержантського складу, що має військово-облікову спеціальність.

Весною цього року вперше за багато років був недобір. За офіційними заявами за 10 днів до завершення призову вдалося набрати 65 тисяч. За три дні до закінчення – 89 тисяч. Тобто нестача складає близько 30%.

У першу чергу, до мобілізаційного призову входять чоловіки, що відслужили – у віці до 35 років. Це близько 3,9 млн людей. Навіть якщо Кремль вирішить вилучити з економіки їх усіх та відправити на війну, він не зможе набрати більше цієї кількості.

Припустимо, що кількість відмовників, що змогли втекти до Монголії або ховаються від військкоматів десь у тайзі, збережеться на тому самому весняному рівні 30%. Тоді максимальна оцінка потенційного мобрезерву вже знизиться до 2,7 млн людей.

Серед них ​​є із бронею від призову – працівники ВПК, ті ж пропагандисти. Без їх щоденної роботи уся ця «патріотична музика» безглузда. На близько 1355 підприємствах ВПК РФ зараз офіційно працює 2,5 – 3 млн осіб. З них приблизно 20% чоловіків віком 20-35 років.

Також частина з цих 2,7 млн мають підтримувати режим всередині Росії. Без врахування МО та Росгвардії, таких 1,5 млн, також у віці 20 – 35 років. Їх також не можна всіх відправити на війну. Хоча б тому, що хтось має розганяти антимобілізаційні жіночі акції протесту в Дагестані.

Отже, віднімаємо з потенційного путінського мобрезерву силовиків, працівників ВПК та пропагандистів зі студентами (їх 25 вересня виключили окремим указом – бо це найпротестніший прошарок). Таким чином, у першій хвилі мобілізації залишається близько 1,4 млн. Оголошені 300 тисяч – це 20% від потенційного мобрезерву. Для призову кожного п’ятого молодого мужика знадобляться надзусилля усієї путінської силової та пропагандистської машини.

Що буде далі? Перші розкажуть про війну другим. Ті – третім. З кожним разом мобілізовувати стане складніше. Чи призведе це до бунту? Ні. Страх росіян перед владою генетично вищий за страх смерті. Але усе це зрештою призведе до покірної апатії. Всі в Росії розуміють, якщо українська армія фактично розбила їх професійну армію, то її аматорську демо-версію – й поготів.

До того ж в умовах західних санкцій (і водночас наказу Путіна «догнати і перегнати Америку»), надзусилля щодо вилучення сотень тисяч чоловіків з економічного, соціального та демографічного життя навряд чи стануть успішними. Таким чином, Путіну просто не вистачить ані силовиків ані пропагандистів для їх подальшого примусу захищати Росію. І не біля рідного Урюпинська, а десь під українським Мелітополем.

І все це без урахування найголовнішого чинника – ЗСУ, які з словами «як здорово, що всі ви тут сьогодні зібралися», спостерігають крізь оптику високоточної західної зброї за цим колективним російським суїцидом.

Москва готує «Оленівку-2»?

Кремль так поспішає з «референдумами» на окупованих українських територіях, що там почалося навіть змагання. Хто з гауляйтеров першим скаже «бінго».

25 вересня, наприклад, було заявлено, що «референдум» у Запорізькій області буде визнаний таким, що відбувся, коли проголосують понад 50% жителів. Станом на 00:00 25 вересня оголошена «явка» склала майже 52%. В «ЛДНР» вже заявили, що «референдум відбувся».

Повідомлення про хід «голосування на звільнених територіях» (навіть з «екзит-полами») разом із «загальноросійським фронтом протидії порушення прав при мобілізації» твердо займають перші місця у росЗМІ.

Усе це було б смішно, якби не так трагічно. Найбільш кричущим фактом стало «голосування» військовополонених ЗСУ у Оленівці. За цим «волевиявленням», як повідомляється, навіть, «стежать спостерігачі із Італії».

НАСПРАВДІ, жодної участі у псевдореферендумі наші вояки, звичайно, не беруть і паспорти «ДНР» не отримають. Це все чергове інсценування. Таким чином, напевно, Росія готує їх до насильницької мобілізації, що є порушенням Женевської конвенції.

Ця постановка відбувається на тлі повідомлень про набір людей до козачого батальйону «Богдан Хмельницький». Можна очікувати, що незабаром наших вояків «запишуть козаками-добровольцями». Про їхню подальшу долю не важко здогадатися. А росіяни створять фейк про те, що це все «нацистський режим Києва».

Масова страта військовополонених в Оленівці наприкінці квітня була невдалою спробою звалити цей злочин на якийсь міфічний удар HIMARS з боку ЗСУ. Тепер, схоже, готується більш продумана провокація. Перший її етап показав ТАСС, між іншим, офіційне джерело, а не «воєнкорівське». І це насторожує і хвилює.

 «Референдуми» незаконні навіть за російським правом

Отже, зараз практично в режимі онлайн увесь світ спостерігає за політичним самогубством Путіна під назвою «референдуми на звільнених територіях». При цьому у «референдумному гоп-стопі» він фактично вже завершує просування «визвольного» наративу і відверто демонструє «загарбницький».

НАСПРАВДІ, про нікчемність «референдумів» з точки зору міжнародного права висловились вже всі, включаючи «сербів-братушек», за що отримали від Z-спільноти назву «іудушек».

Але цікаво те, що навіть з точки зору російського права, вони також незаконні. Адже, згідно законодавства РФ, під час бойових дій жодні волевиявлення не проводяться. Навіть у СРСР під час Другої світової вибори до Верховної Ради не відбувалися.

До того ж російське законодавство встановлює проведення референдумів не раніше ніж за 60 днів і не пізніше ніж за 100 днів після дати їх офіційного оголошення. При цьому комісії з їх проведення формуються не пізніше ніж за 23 дні до дня голосування, а списки виборців складаються не пізніше як за 21 день до дня голосування.

Про жодне дотримання українського законодавства (хоча б тому, що це «шоу» відбувається на її території), звичайно, також не йдеться. Проте, для Росії це не вперше.

На першому російському «референдумі» на український землі – 2014 року у Москви була хоча б одна «зачіпка»: відносна «безкровність». Так, анексія Криму було абсолютним симулякром, але принаймні це хоча б виглядало мирно.

Зараз фейкореферендуми не мають навіть цього. Усі спроби пропаганди надути «всенародне захоплення українців від вступу до РФ» на тлі масових вбивств, руйнувань, насилля – марні. І це бачить увесь світ. Тому все й офіційно перетворилось зі «звільнення» на «загарбання».

Таким чином, нинішні «референдуми» фактично ставлять знак рівності між окупацією-2014 і нинішньою. Але за ці 8 років світ і Україна подорослішали. А Путін цього не зрозумів. Нічого, незабаром зрозуміє. В його російській рулетці незабаром залишиться лише останній патрон.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
568
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду