У ЄС представили проєкт Європейського акту свободи медіа

У ЄС представили проєкт Європейського акту свободи медіа

16 Вересня 2022
1420
16 Вересня 2022
17:46

У ЄС представили проєкт Європейського акту свободи медіа

1420
Єврокомісія ухвалила пропозиції для документу, що регулює діяльність ЗМІ та передбачає створення Європейської ради з медіапослуг.
У ЄС представили проєкт Європейського акту свободи медіа
У ЄС представили проєкт Європейського акту свободи медіа

Європейська комісія ухвалила пропозиції до European Media Freedom Act. Його мета – захистити плюралізм і незалежність ЗМІ та свободу публічної інформації в країнах ЄС, йдеться на сайті Єврокомісії

Документ передбачає гарантії редакційної незалежності від влади для державних ЗМІ. Акт захищатиме журналістів від несанкціонованого стеження та відстоюватиме прозорість медіавласності.

«Запропоновані регуляторні правила включають, серед іншого, запобіжники проти політичного втручання у редакційні рішення та проти стеження. Проєкт фокусує увагу на незалежності та стабільному фінансуванні громадських медіа, а також на прозорості медіавласності та державної реклами. Він також впроваджує заходи для захисту незалежності редакторів та робить неможливим конфлікт інтересів», – йдеться в коментарі до документу.

Також Акт має на меті створення нового незалежного органу – Європейської ради з медіапослуг. До її складу мають увійти представники національних медіаорганізацій країн ЄС.

Європейський акт свободи медіа передбачає такі ключові принципи:

  • захист незалежної редакційної політики;
  • заборона використання шпигунського програмного забезпечення проти ЗМІ;
  • незалежні суспільні медіа;
  • оцінювання плюралізму медіа;
  • нагляд за прозорими правилами розміщення державної реклами;
  • захист медіаконтенту в інтернеті;
  • забезпечення прав споживачів на вибір налаштувань для перегляду медіа на гаджетах і технічному обладнанні.

Згадані пропозиції Єврокомісії мають бути розглянуті та ухвалені на рівні Європейського парламенту та урядів країн-членів ЄС. Після такого погодження документ набуде чинності та застосовуватиметься у всіх країнах Європейського Союзу.

Нагадаємо, Акт охоплює три основні сфери, що стосуються медіаринків. Перша зосереджена на прозорості та незалежності медіабізнесу. Це аудит операційної діяльності, прозорість медіавласності та вимірювання аудиторії. Ще один аспект — умови здорового функціонування медіа: вплив громадськості на плюралізм поглядів, медіаінновації на ринку ЄС тощо. Третій аспект законопроєкту стосується справедливого розподілу державних ресурсів. Це незалежність суспільних ЗМІ, прозорість і справедливий розподіл державної реклами.

Документ спирається на оновлену Директиву про аудіовізуальні медіапослуги в ЄС, яка встановлює правила незалежності медіарегуляторів, сприяє прозорості медіавласності та визнає заборону втручання у редакційні рішення.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду