В ЄС має вийти проєкт «Європейського акту про свободу медіа». Медійники дискутують

В ЄС має вийти проєкт «Європейського акту про свободу медіа». Медійники дискутують

12 Вересня 2022
1477
12 Вересня 2022
19:04

В ЄС має вийти проєкт «Європейського акту про свободу медіа». Медійники дискутують

1477
Зокрема, у Німеччині свою стурбованість висловили Федеральна асоціація цифрових видавців і видавців газет (BDZV) і Медіаасоціація вільної преси (MVFP). Вони наполягають на доопрацюванні документа.
В ЄС має вийти проєкт «Європейського акту про свободу медіа». Медійники дискутують
В ЄС має вийти проєкт «Європейського акту про свободу медіа». Медійники дискутують

У вересні у ЄС має вийти The European Media Freedom Act. З драфтом документа вже ознайомилися європейські ЗМІ, серед яких Politico.

«Європейський акт про свободу медіа, який планується оприлюднити цього тижня, може дати Брюсселю нові інструменти для посилення гарантій проти державного контролю над громадськими та комерційними ЗМІ, які відбуваються через політичні призначення в наглядових радах і приховане фінансування через рекламу», — зазначають журналісти.

Як ідеться на сайті Єврокомісії, документ охоплює три основні сфери, що стосуються медіаринків. Перша зосереджена на прозорості та незалежності медіабізнесу. Це аудит операційної діяльності, прозорість медіавласності та вимірювання аудиторії. Ще один аспект — умови здорового функціонування медіа: вплив громадськості на плюралізм поглядів, медіаінновації на ринку ЄС тощо. Третій аспект акту стосується справедливого розподілу державних ресурсів. Це незалежність суспільних ЗМІ, прозорість і справедливий розподіл державної реклами.

Документ спирається на оновлену Директиву про аудіовізуальні медіапослуги в ЄС, яка встановлює правила незалежності медіарегуляторів, сприяє прозорості медіавласності та визнає заборону втручання у редакційні рішення.

«Метою ініціативи є подолання перешкод для створення та функціонування медіасервісів, створення спільної основи для розвитку внутрішнього ринку в медіасекторі з огляду на захист свободи ЗМІ та плюралізму на цьому ринку, — йдеться на сайті Єврокомісії. — Це ще один напрямок у зусиллях ЄС щодо сприяння демократії, боротьби з дезінформацією та підтримки свободи та плюралізму засобів масової інформації, як зазначено в Європейському плані дій щодо демократії (European Democracy Action Plan)».

Проєкт документу викликав дискусії серед медійників. Зокрема, у Німеччині свою стурбованість висловили Федеральна асоціація цифрових видавців і видавців газет (BDZV) і Медіаасоціація вільної преси (MVFP).

Організації занепокоєні «планами Європейського Союзу посилити нагляд за пресою з боку європейського медійного органу». Як застерігають представники німецьких асоціацій, проєкт запланованого Єврокомісією демонструє «ступінь обмеження свободи преси в Європі». Вони наполягають на доопрацюванні документа.

Нагадаємо, робота над документом розпочалася у 2021 році. Він був оголошений як ініціатива на захист плюралізму та незалежності ЗМІ на внутрішньому ринку ЄС. Про важливість ухвалення цього документу Урсула фон дер Ляєн згадувала у контексті відкликання ліцензії медіакомпанії Deutsche Welle у РФ.

4 лютого Deutsche Welle закрила офіс у Москві на вимогу російського уряду, що розпорядився завершити роботу протягом доби. Анульовано супутникове та інше мовлення DW. Співробітників бюро позбавили акредитації, вони втратили право виконувати журналістську роботу в Росії.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду