Росія звинувачує Україну у «масових репресіях» та «звірствах» на Харківщині

Росія звинувачує Україну у «масових репресіях» та «звірствах» на Харківщині

13 Вересня 2022
2360
13 Вересня 2022
20:01

Росія звинувачує Україну у «масових репресіях» та «звірствах» на Харківщині

2360
Російські ЗМІ тиражують тезу, що ЗСУ нібито «самі повбивали людей».
Росія звинувачує Україну у «масових репресіях» та «звірствах» на Харківщині
Росія звинувачує Україну у «масових репресіях» та «звірствах» на Харківщині

Російська пропаганда хоче приховати злочини окупаційних військ в Ізюмі, що на Харківщині. З цією метою росЗМІ почали звинувачувати у вчинених злочинах Україну, застосовуючи тактику «інформаційного алібі». Про це йдеться в повідомленні Центру протидії дезінформації при РНБО

Зокрема, як розповів в ефірі марафону «FreeДом» політолог Володимир Фесенко, російські пропагандисти розганяють фейки про «масові репресії» на Харківщині та про те, що українці «мало не вбивають людей, які співпрацювали з Росією».

Як і в інших випадках із таким «алібі», перед розкриттям фактів звірств і руйнувань в Ізюмі Росія розгорнула інформаційну кампанію зі звинуваченнями України. Після деокупації Харківщини російські ЗМІ розтиражували тезу, що в Ізюмі «ЗСУ намагаються провести провокації, подібні до тих, що були в Бучі».

Як приклад у ЦПД наводять коментар заступника голови комісії громадської палати РФ з питань розвитку інформаційного співтовариства Олександра Малькевича, котрий заявив, що «на очах росіян розкручується Буча-2».

«Все справджується. [В Ізюмі] реально малюють нову Бучу. Самі повбивали людей, зруйнували місто і тепер намагаються «повісити» це на Росію… жителі Ізюма, які втекли від українських націоналістів до РФ, розвіюють ці вкиди», – сказав Малькевич.

Як застерігають у Центрі протидії дезінформації, подібний інформаційний фон створюють саме для того, щоб приховати злочини російських військових проти цивільного населення на деокупованих територіях України та згладити негативну реакцію Заходу. Ця реакція неодмінно буде у відповідь на виявлені в Ізюмі факти звірств російської армії, вважають представники РНБО.

Нагадаємо, російські пропагандисти та їхні союзники в Україні заявляли, що трагедія в Бучі — фейк, який українці начебто поширюють для дискредитації учасників «спецоперації». У квітні ця історія повторилася у Маріуполі. За повідомленням СБУ, окупанти готували масштабну фальсифікацію: планували зібрати в одному місці тіла маріупольців, яких самі ж убили, та подати це як доказ свого фейку про «масові жертви українських військ». 

Утім, російські пропагандисти вже дискредитували себе в очах світової спільноти. Зокрема, президент США Джо Байден, коментуючи звірства російської армії на захоплених територіях України, визнав, що Росія вчиняє геноцид українського народу. 

Фото Ізюма — з сайту Міністерства оборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду