У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії

У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії

9 Вересня 2022
568
9 Вересня 2022
08:23

У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії

568
Інна Можченко писала в мережі «ВКонтакте» протестні коментарі щодо дій режиму Лукашенка та зберігала картинки з пабліка «Вуса Лукашенка».
У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії
У Білорусі колишню працівницю «БелТА» засудили до трьох років колонії

У Білорусі Брестський обласний суд визнав політув'язнену колишню співробітницю інформагентства «БелТА» Інну Можченко винною за двома кримінальними статтями: ч. 1 ст. 130 («Розпалювання соціальної ворожнечі») та ст. 369 («Образа представника влади») Кримінального кодексу РБ. Її засудили до трьох років виправної колонії загального режиму. Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Як розповіли правозахисники, Можченко є членкинею Спілки письменників Білорусі, у 2019 році вона випустила за підтримки державних органів Росії та Білорусі книгу про перемогу у «Великій Вітчизняній війні». При цьому вона писала в мережі «ВКонтакте» іронічні коментарі про музикантів, які виступають у радянській військовій формі, зберігала картинки з пабліка «Вуса Лукашенка», висловлювала свій протест проти автократичного режиму Лукашенка.

До затримання Можченко працювала в державній агенції «БелТА» на посаді керівниці сектору роботи з електронною інформацією відділу підтримки та розвитку інтернет-ресурсів.

Інну Можченко затримали 29 вересня 2021 року. Підставою для цього стали події, що відбулися напередодні: загибель IT-фахівця Андрія Зельцера в результаті перестрілки зі співробітником КДБ Федосюком, який також загинув. Цю подію Інна прокоментувала у соцмережах, негативно висловившись про Федосюка. Наступного дня до неї прийшли силовики, з того часу Інна перебуває за ґратами.

Експертиза не виявила в коментарях обвинуваченої слів, які можна було б розцінити як свідому образу на адресу представника влади (за законодавством, образа має бути виражена в непристойній формі). Також експертиза не виявила подвійних смислів та закликів до насильства в її коментарях і дописах.

Раніше в Білорусі художника засудили до трьох років колонії за те, що він відправив фото військової техніки в телеграм-канал.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду