detector.media
05.09.2022 19:25
Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму
Російському журналісту Івану Сафронову дали 22 роки колонії суворого режиму
Незалежні журналісти з РФ виступили із заявою на підтримку колеги.

Московський міський суд оголосив вирок журналісту Івану Сафронову у справі про держраду. Його визнали винним і засудили до 22 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Прокурор запитував про 24 роки ув’язнення. Сафронов своєї вини не визнав, повідомляє російська служба ВВС

Журналісту також призначили штраф у розмірі 500 тис. рублів (300 636 грн). Адвокати засудженого оскаржуватимуть вирок.

Незалежні медіа РФ опублікували заяву на підтримку Сафронова. Вони наголошують на тому, що ФСБ так і не надала жодних доказів провини журналіста. Крім того, звинувачення не підтвердило, що журналіст мав доступ до секретних матеріалів чи передавав їх розвідці: у справі немає доказів того, що він отримав винагороду від іноземних спецслужб.

«Загалом обвинувальний висновок є описом активної та якісної журналістської роботи Івана Сафронова — і протиправної діяльності ФСБ, яка встановила стеження за ним ще у 2014 році. Під час досудового розслідування на Івана Сафронова та його адвокатів чинився сильний тиск: Сафронов провів у СІЗО "Лефортове" два роки без можливості побачити близьких та навіть зателефонувати матері; двоє його адвокатів – Іван Павлов та Євген Смирнов – були змушені виїхати з країни через погрози, ще один, Дмитро Талантов, сидить у СІЗО», – йдеться у заяві журналістів.

Нагадаємо, Іван Сафронов вже понад два роки перебуває в СІЗО «Лефортово». Його затримали у липні 2020 року за підозрою у держзраді. На той момент Сафронов був радником очільника «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна. До того він майже десять років працював спеціальним кореспондентом газети «КоммерсантЪ», був журналістом видання «Ведомости». Писав переважно про російський оборонно-промисловий комплекс, космічну промисловість.

Сафронова звинувачують у тому, що він у 2017 році нібито передав Чехії секретні дані про постачання озброєння з РФ на Близький Схід. Сафронов на допиті відкинув ці звинувачення.

Всі засідання суду у справі Сафронова проходили в закритому режимі.

Фото – Republic

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY