НВ опублікувало спецпроєкт «100 великих українців»

НВ опублікувало спецпроєкт «100 великих українців»

24 Серпня 2022
1600
24 Серпня 2022
10:50

НВ опублікувало спецпроєкт «100 великих українців»

1600
Серед учасників списку – поетеса Ліна Костенко, режисер Олег Сенцов, письменник Сергій Жадан, соціологиня Ірина Бекешкіна.
НВ опублікувало спецпроєкт «100 великих українців»
НВ опублікувало спецпроєкт «100 великих українців»

Видання НВ до Дня Незалежності України представило спецпроєкт «100 великих українців».

«Редакція наголошує: "100 великих українців" – це не рейтинг, а перелік, в якому видатні особи названі згідно з хронологією за датою народження й у зворотному порядку — від наших до прадавніх часів. НВ називає імена великих українців вже втретє, і цього разу список оновився на 5%. Складати його редакції допомагали 63 експерта — відомі та авторитетні співгромадяни, які знаються на історії чи мистецтві, громадські діячі, журналісти, інтелектуали й бізнесмени», — розповіли в НВ.

Загалом експерти назвали понад 260 осіб, яких вони вважають видатними. Майже кожен другий назвав видатною історичною постаттю поета Тараса Шевченка. Він набрав 30 голосів.

При цьому вперше за час створення проєкту «100 великих українців» до нього увійшов чинний президент: Володимир Зеленський набрав відразу 15 голосів.

Загалом у переліку більше 100 людей, оскільки деякі з них вказані під одним номером — як брати Клички чи колекціонери творів мистецтва Богдан та Варвара Ханенкі. Також окремо в спецпроєкті згадані захисники «Азовсталі».

До переліку видатних українців потрапили 88 чоловіків та 14 жінок.

Серед інших, до спецпроєкту протрапили поетеса Ліна Костенко, режисер Олег Сенцов, письменник Сергій Жадан, соціологиня Ірина Бекешкіна, актори Богдан Ступка та Іван Миколайчук, поет Василь Стус, режисерка Кіра Муратова, поетеса Олена Теліга, режисер Олександр Довженко, актриса Віра Холодна, поет Микола Зеров, режисер Лесь Курбас, письменник Володимир Винниченко, поетеса Леся Українка, письменники Михайло Коцюбинський, Іван Франко, Микола Гоголь та Шолом-Алейхем, актриса Марія Заньковецька, письменниця Марко Вовчок, поети Тарас Шевченко та Іван Котляревський, філософ Григорій Сковорода.

До переліку експертів, які пропонували кандидатури до спецпроєкту, увійшли журналісти та журналістки: Андрій Куликов, Павло Казарін, Соня Кошкіна, Севгіль Мусаєва, Віталій Портніков.

Також долучились документаліст Акім Галімов, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, режисер Мирослав Слабошпицький, директор та власник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, ведучі Маша Єфросініна та Соломія Вітвіцька, комунікаційниця Зоя Казанжі та інші.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду