На кінофестивалі в Локарно відзначили фільми «Як там Катя?» та «Синдром Гамлета»

На кінофестивалі в Локарно відзначили фільми «Як там Катя?» та «Синдром Гамлета»

14 Серпня 2022
1658
14 Серпня 2022
10:00

На кінофестивалі в Локарно відзначили фільми «Як там Катя?» та «Синдром Гамлета»

1658
Швейцарія стала країною, де відбулися прем'єри обох кінострічок.
На кінофестивалі в Локарно відзначили фільми «Як там Катя?» та «Синдром Гамлета»
На кінофестивалі в Локарно відзначили фільми «Як там Катя?» та «Синдром Гамлета»

Український фільм «Як там Катя?» кінорежисерки Крістіни Тинькевич отримав дві нагороди 75-го Міжнародного кінофестивалю у Локарно. Документальна картина про Україну «Синдром Гамлета» здобула гран-прі «Тижня критики». Про це повідомляється на сайті кінофоруму. Більш детально про це розповіла пресслужба фільму «Синдром Гамлета». 

Акторську роботу Анастасії Карпенко у стрічці Крістіни Тинькевич відзначили у номінації «Найкраща акторська робота». Крім цього, фільм здобув спеціальний приз журі «Ciné+». Картина брала участь у конкурсній програмі Concorso Cineasti del presente («Конкурс кінематографістів сьогодення»).

Кінорежисерка Крістіна Тинькевич із нагородою

Стрічка «Як там Катя?» – соціальна драма про лікарку швидкої допомоги, яка шукає справедливості у недосконалому світі, щоб перемогти систему.

Дві відзнаки кінокритиків здобув польськмй фільм «Синдром Гамлета» режисерів Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського. Окрім Гран-прі «Тижня критики» фільм також отримав премію незалежних швейцарських критиків Boccalino d'Oro як найкращий документальний фільм кінофестивалю у Локарно.

Це портрет покоління молодих українців, народжених після розпаду Радянського Союзу, сформованих Майданом 2013 року, натхнених силою політичних змін та зранених війною.

Кадр із фільму «Синдром Гамлета»

В рамках «Тижня критики» Міжнародного кінофестивалю у Локарно відбулась міжнародна прем’єра фільму. Під час прем'єрного показу були присутні декілька героїв фільму, зокрема, акторка Оксана Черкашина («Погані дороги», «Клондайк») та один із головних героїв – Ярослав Гавянець, який наразі служить у Збройних силах України. Під час прем’єри знімальна група фільму провела акцію на підтримку України. 

Польські кінематографісти Ельвіра Нєвєра (Польща, Німеччина) та Пьотр Росоловський

За сюжетом стрічки «Синдром Гамлета», за кілька місяців до повномасштабного російського вторгнення в Україну у 2022 році п’ятеро молодих людей беруть участь у створені  театральної постановки. Вони намагаються пов’язати їхній досвід війни з шекспірівським «Гамлетом». Для кожного з них сцена стає платформою для вираження своїх переживань та травм через можливість поставити самим собі запитання «бути чи не бути».

Фото с сайту кінофестивалю у Локарно та надані пресслужбою «Синдром Гамлета»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1658
Читайте також
20.04.2023 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду