«Найкраще у Намібії сприймали "Мої думки тихі" та "Вхід через балкон"» — організаторка кінофестивалю

«Найкраще у Намібії сприймали "Мої думки тихі" та "Вхід через балкон"» — організаторка кінофестивалю

9 Серпня 2022
1566
9 Серпня 2022
20:18

«Найкраще у Намібії сприймали "Мої думки тихі" та "Вхід через балкон"» — організаторка кінофестивалю

1566
Після показу фільму «Кіборги» до глядачів звернулися міністр Олександр Ткаченко та виконавчий директор УКФ Владислав Берковський.
«Найкраще у Намібії сприймали "Мої думки тихі" та "Вхід через балкон"» — організаторка кінофестивалю
«Найкраще у Намібії сприймали "Мої думки тихі" та "Вхід через балкон"» — організаторка кінофестивалю

Перший фестиваль українського кіно в Намібії, який організувала місцева українська громада, підбив підсумки своєї роботи. Щосереди у столиці Віндгук глядачам демонстрували «видатні українські фільми останнього десятиріччя». Переглянути українське кіно нової хвилі прийшли близько трьохсот осіб із 300 тисяч мешканців Віндгука. Про це у коментарі «Детектору медіа» розповіла організаторка кінофоруму Анастасія Шеремет.

До програми увійшли такі фільми, як «Кіборги», «Поводир», «Мої думки тихі», «Бульмастиф», «Вхід через балкон», «Чачьо», «Давай не сьогодні».

«Комедію "Мої думки тихі" та документальний фільм "Вхід через балкон" сприйняли найкраще, – розповіла Анастасія Шеремет. – Ці фільми змогли у дуже легкий та цікавий спосіб познайомити з особливостями українського менталітету, краєвидами, історичними передумовами нинішньої ситуації в Україні, побутом українців. Коли люди приходять після роботи чи навчання на заходи, вони зазвичай хочуть відпочити, посміятись, тому ці два фільми були у топі».

У рамках кінофестивалю відбулися й дискусії за участі діячів культури Намібії, під час яких обговорювали зокрема вплив та значення для всього світу російсько-української повномасштабної війни, пропаганду, роль мистецтва у запобіганні майбутнім конфліктам.

Так, після показу стрічки «Поводир» Олеся Саніна про пропаганду в кіно дискутували режисери Флоріан Шот, Лавінія Капеваші, продюсерка Крішка Штофельс та директор креативної агенції Реджі Заiр.

Після показу фільму «Кіборги» глядачам продемонстрували відеозвернення міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та виконавчого директора УКФ Владислава Берковського. Далі відбулася дискусія про вплив війни в Україні на ситуацію у Намібії із пані послом України у ПАР Любов'ю Абравітовою.

Під час кінофестивалю організатори збирали кошти для України. Загалом надійшло 3540 NAD (8825 грн). Ці пожертвування передадуть на відновлення культурної спадщини України.

Кінофестиваль підтримали місцеві ЗМІ, зокрема The Namibian, NBC – Good morning Namibia, The Namibian Sun, New Era, 99FM, HitRadio Namibia, Radiowave, NBC radio.

Під час фестивалю проходили виставки про Україну. Одна з експозиціій була присвячена відомим українцям, які змінили світ, інша стала мистецькою розповіддю українського митця Aljiosha про людей, які залишились в Україні після 24 лютого 2022-го.

Проведення кінофестивалю було приватною ініціативою, тож і кошти, які допомогли її реалізувати, також були приватними, розповіла Анастасія Шеремет. Партнерами кінофоруму виступили Goethe-Institut у Намібії та французько-намібійський культурний центр. Вони допомогли із приміщеннями та друком рекламних матеріалів.

«Намібія – країна, яка утрималась у 2014 році під час голосування членів ООН щодо порушення територіальної цілісності України, та має історичні зв'язки із Росією, – коментує Анастасія Шеремет. – Значна частина місцевого населення боїться підтримувати Україну чи не знає правди про війну. Тому було важливо вплинути на сприйняття України намібійцями, щоб зробити їх нашими союзниками та партнерами. Ми познайомили учасників фестивалю з українською культурою, розповіли про звичаї та традиції українського народу. Окрему увагу приділили темі війни в Україні, яку розв’язала Російська Федерація, та інформували, як кожен із присутніх може допомогти Україні вже сьогодні».

 

Як розповіла Анастасія, разом зі своїм нареченим, який працює у посольстві Франції, вона приїхала до Намібії у січні 2022 року. Коли почалось повномасштабне вторгнення Росії в Україну, вона зрозуміла, що має облаштовуватися жити в цій африканській країні. Знайшла роботу, отримала робочу візу і тепер працює менеджеркою з цифрової трансформації у Heineken.

«На другому тижні війни я організувала демонстрацію проти війни та для підтримки України, в процесі організації якої я познайомилась з місцевими українцями і об'єднала усіх в асоціацію "Namibia stands with Ukraine", – розповіла Анастасія Шеремет. – Коли люди втомилися від теми війни, я зрозуміла, що нам допоможе культурна дипломатія. Так я створила фестиваль українського кіно, долучившись до боротьби із пропагандою і збору благодійних внесків».

Фото надала Анастасія Шеремет

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду