detector.media
26.07.2022 18:08
«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників
«Як отримати психологічну допомогу?». Нацрада надала рекомендації для медійників
Тепер журналістам доступна база контактів фахівців і онлайн-ресурсів, які допоможуть пережити наслідки воєнної травми, відновитися після вигорання чи підтримати дітей.

На сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення опубліковано Рекомендації щодо забезпечення психологічної допомоги журналістам у період воєнної психотравматизації (з профілактики посттравматичних стресових розладів). Їх підготувала Громадська рада, що діє при регуляторі.

Підсумовуючи роботу Громадської ради, докторка психологічних наук, президентка Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів Любов Найдьонова назвала шкідливі для представників ЗМІ фактори впливу війни, а також їх наслідки. Вона також пояснила, чому психологічне здоров’я журналістів та інших фахівців медіа під час воєнних та інших травмівних подій вимагає посиленої уваги і їх самих, і керівників медіа.

У структурі презентації рекомендацій є такі розділи:

• Війна і пряма психотравматизація

• Симптоми психотравматизації

• Динаміка долання психотравми

• Вторинна психотравматизація

• Травмо-інформованість

• Сприятливе спілкування і підтримка.

Також журналістам пропонують огляд ресурсів, де можна безкоштовно чи на комерційних умовах отримати психологічну допомогу.

При цьому Любов Найдьонова вказує і на недоліки того чи іншого способу спілкування з фахівцем. Приміром, в кількох організаціях журналістам при реєстрації пропонують вказати місце роботи. «Це створює бар'єр для звернення», – коментує Любов Найдьонова. Її критика стосується саме медійних організацій, які надають безкоштовну психологічну допомогу для журналістів. Також експертка вказує на односторонність взаємодії у такій формі консультування: люди, які просять про допомогу, не знають, протягом часу на неї очікувати; і на низький технічний рівень таких послуг.

Втім, по допомогу журналісти можуть звернутися і до неспеціалізованих ресурсів. У цій частині огляду психологиня акцентує не лише на подоланні кризових станів чи таких поширених професійних проблем, як вигорання. Медійникам пропонують звернути увагу на чатботи чи онлайн-платформи з таких тем, як підтримка дітей і родини, стосунки, сексуальність тощо.

Нагадаємо, на початку липня експерти Громадської ради почали працювати над роз’ясненнями для медійників – зокрема, стосовно того, як вони можуть отримати допомогу після психологічних травм під час воєнних подій.

Фото: сайт НУШ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY