detector.media
07.07.2022 18:29
Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя
Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя
Перші відомості про місцеві братські могили з жертвами росіян почали з'являтися у кінці березня.

За місяць після травня місця масових поховань в окупованому Росією селищі Старий Крим неподалік Маріуполя збільшились вдвічі. Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми» що виходить на «Радіо Свобода».

Журналісти опублікували фото супутника Planet Labs. За даними міської ради Маріуполя, які вони наводять, у Старому Криму може бути поховано більше 15 тисяч містян.

Як розповів у коментарі «Схемам» радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко , окупанти почали розбирати завали багатоповерхових будинків, пошкоджених та зруйнованих армією РФ. За його словами, в кожному з таких будинків може бути до сотні загиблих місцевих жителів. Найчастіше тіла везуть до Старого Криму, де найближче до Маріуполя є кладовище з місцями масових поховань. Також він додав: «Усіх , кого дістають з-під завалів [у Маріуполі], просто кидають у викопаний рів на кладовищі».

За даними влади Маріуполя, російські окупанти почали заробляти на приватних ритуальних послугах, пропонуючи поховання загиблого в окремій могилі, а не у місцях масових поховань. «Поховання коштуватиме приблизно 20 тисяч гривень. Але навіть після сплати необхідно буде чекати близько 2 тижнів, тому що з деревиною у Маріуполі зараз проблеми, тож труни зазвичай везуть з окупованої раніше Донеччини», – сказав Петро Андрющенко.

Раніше «Схеми» повідомляли про три виявлені неподалік Маріуполя місця масового поховання – біля селища Старий Крим, села Виноградне та кладовища селища Мангуш. Згодом супутник зафіксував четверте місце масового поховання у центрі Маріуполя.

За даними проєкту «Схеми»  на початку березня біля Мангуша поблизу Маріуполя виявили траншею довжиною понад 300 метрів.

Фото з сайту «Радіо Свобода» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY