Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»

Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»

2 Липня 2022
1614

Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»

1614
На питання відповіли 40 працівників ЗМІ з регіонів.
Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»
Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»

Після початку великої війни українські медійники продовжують залишати рідні міста. Частина з них призупинили чи втратили свою роботу. Про це йдеться в опитуванні громадської організації «Донецький інститут інформації» за 25-31 травня.

Мета опитування – з’ясувати стан регіональної журналістики та порівняти нові дані з результатами опитування, що проводилося до широкомасштабного вторгнення Росії. До опитування залучили «понад 40 медійників» з усіх регіонів, переважно, з Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей.

З них майже третина, 28%, змушені були залишити свій домашній регіон, а 23% призупинили чи взагалі припинили роботу. Ще 23% з цих 40-ка осіб переформатували свою роботу, і лише 5% залишилися жити та працювати в окупованих містах.

«У лютому половина опитаних медійників з 70-ти відповіли, що мають редакційний план на випадок надзвичайної ситуації. За свіжими результатами, релевантним такий план виявився лише для 22% опитаних, 50% опитаних зазначили, що такий план зовсім не виявився корисним», – коментують представники ІДД.

У лютому, до початку повномасштабного вторгнення, майже 60% опитаних зазначали, що потребують допомоги на переміщення в разі загострення ситуації. Насправді ж, за даними травневого опитування, допомогу отримали тільки 12,5% медійників з-поміж 11-ти осіб, які переїхали. 35% опитаних з 40 осіб додали, що досі потребують цієї підтримки. За даними опитування, майже половина медійників (47%) переїздила самостійно, і лише 7% — «централізовано організацією».

Якщо в лютому майже 60% опитаних зазначили, що вже проходили тренінги з безпеки журналістів, то станом на травень ще 30% пройшли таке навчання вже за час повномасштабного вторгнення.

Найбільш нагальною потребою станом на зараз понад 80% опитаних вказали додаткове фінансування для покриття операційних витрат, оскільки медіа втратили надходження від рекламної діяльності. У лютому ж найбільшою потребою були додаткові засоби зв’язку (на це вказали 43% опитаних).

Нагадаємо, у квітні й травні 2022 року Інститут масової інформації провів опитування про роботу представників ЗМІ під час війни. Питання поставили 249 журналістам.

За цими даними, більшість опитаних (73%) початку повномасштабного вторгнення Росії лишилися у своїх містах. 27% змушені були виїхати, з них 5% – за кордон (до Польщі Литви чи Словаччини).

20% з-поміж опитаних медійників висвітлюють вторгнення Росії на позиціях ЗСУ, 11% – на тимчасово окупованих територіях, а 85% пишуть на теми війни у своїх містах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду