detector.media
02.07.2022 16:47
Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»
Українські медійники продовжують залишати домівки через війну – опитування «ДІІ»
На питання відповіли 40 працівників ЗМІ з регіонів.

Після початку великої війни українські медійники продовжують залишати рідні міста. Частина з них призупинили чи втратили свою роботу. Про це йдеться в опитуванні громадської організації «Донецький інститут інформації» за 25-31 травня.

Мета опитування – з’ясувати стан регіональної журналістики та порівняти нові дані з результатами опитування, що проводилося до широкомасштабного вторгнення Росії. До опитування залучили «понад 40 медійників» з усіх регіонів, переважно, з Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей.

З них майже третина, 28%, змушені були залишити свій домашній регіон, а 23% призупинили чи взагалі припинили роботу. Ще 23% з цих 40-ка осіб переформатували свою роботу, і лише 5% залишилися жити та працювати в окупованих містах.

«У лютому половина опитаних медійників з 70-ти відповіли, що мають редакційний план на випадок надзвичайної ситуації. За свіжими результатами, релевантним такий план виявився лише для 22% опитаних, 50% опитаних зазначили, що такий план зовсім не виявився корисним», – коментують представники ІДД.

У лютому, до початку повномасштабного вторгнення, майже 60% опитаних зазначали, що потребують допомоги на переміщення в разі загострення ситуації. Насправді ж, за даними травневого опитування, допомогу отримали тільки 12,5% медійників з-поміж 11-ти осіб, які переїхали. 35% опитаних з 40 осіб додали, що досі потребують цієї підтримки. За даними опитування, майже половина медійників (47%) переїздила самостійно, і лише 7% — «централізовано організацією».

Якщо в лютому майже 60% опитаних зазначили, що вже проходили тренінги з безпеки журналістів, то станом на травень ще 30% пройшли таке навчання вже за час повномасштабного вторгнення.

Найбільш нагальною потребою станом на зараз понад 80% опитаних вказали додаткове фінансування для покриття операційних витрат, оскільки медіа втратили надходження від рекламної діяльності. У лютому ж найбільшою потребою були додаткові засоби зв’язку (на це вказали 43% опитаних).

Нагадаємо, у квітні й травні 2022 року Інститут масової інформації провів опитування про роботу представників ЗМІ під час війни. Питання поставили 249 журналістам.

За цими даними, більшість опитаних (73%) початку повномасштабного вторгнення Росії лишилися у своїх містах. 27% змушені були виїхати, з них 5% – за кордон (до Польщі Литви чи Словаччини).

20% з-поміж опитаних медійників висвітлюють вторгнення Росії на позиціях ЗСУ, 11% – на тимчасово окупованих територіях, а 85% пишуть на теми війни у своїх містах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY