Тарас Шевченко опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції

Тарас Шевченко опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції

24 Червня 2022
1625
24 Червня 2022
13:15

Тарас Шевченко опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції

1625
Тарас Шевченко: До моїх повноважень, крім питань медійної сфери та інформаційної безпеки, також додані питання євроінтеграції.
Тарас Шевченко опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції
Тарас Шевченко опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції

Заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко відтепер також опікуватиметься у МКІП питаннями євроінтеграції.

«Моя посада була дещо змінена. Відтепер я – заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це означає, що до моїх повноважень, крім питань медійної сфери та інформаційної безпеки, також додані питання євроінтеграції…», – повідомив Шевченко під час брифінгу у медіацентрі «Україна – Укрінформ».

За словами Шевченка, серед семи пунктів, які Україна має першочергово виконати як кандидат на вступ до ЄС, безпосередньо два стосуються МКІП. Зокрема, і інформаційно-медійної тематики – імплементації положень директиви про аудіовізуальні медіапослуги.

«Тобто це те, що в нас дотепер називається законом про телебачення та радіомовлення. В Європі це називається дещо ширшим словом – мовлення змінилось, крім класичних форматів телебачення та радіо, воно значною мірою перемістилось в онлайн і офлайн, тобто, нелінійні медіа, коли ви можете отримати послугу тоді, коли забажаєте. Ми давно маємо бажання наблизити законодавство до європейських норм, тепер це буде зроблено», – каже Шевченко.

Водночас, у компетенції МКІП залишається завершення реформи законодавства про національні меншини, зокрема, з урахування рекомендацій Венеціанської комісії.

Шевченко нагадав, що зараз при МКІП працює Центр стратегічних комунікацій, який бореться з російської дезінформацією, працює телеграм-канал SPRAVDI, також працює проєкт з медіаграмотності «Фільтр», який проводить інформкампанії з медіаграмотності та роз’яснює, як правильно споживати інформацію під час війни.

Ще одним напрямком роботи для МКІП зараз є допомога іноземним журналістам, зокрема, в контексті сприяння діяльності їхніх бюро, офісів, чи їх відкриття в Україні.

Шевченко нагадав, що в Україні вже ухвалена низка законів, яка має на меті захистити інформаційний простір держави.

Зокрема, були збільшенні квоти на українську музику, встановлені обмеження для російських виконавців, введені обмеження для російської поліграфічної продукції. В цьому контексті варто розглядати і запровадження «білих списків» російських виконавців, чия музика зможе бути присутня в Україні.

23 червня лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України і Молдови.  

Президент Європейської Ради Шарль Мішель у твіттері назвав це рішення «надзвичайно важливим кроком» обох країн на шляху до ЄС та «історичним моментом». 

Щодо Грузії, яка також подавала заявку на отримання статусу кандидата, то вона зможе отримати його, як тільки Тбілісі виконає низку умов.

У проєкті підсумкової декларації саміту говориться, що Європейська рада визнає європейську перспективу України, Молдови і Грузії, і майбутнє цих країн та їхніх громадян лежить у межах Європейського союзу».

Для вступу до ЄС Україна має виконати низку вимог, серед них – ухвалення закону про ЗМІ.

Скріншот відео: Ukrinform TV/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1625
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду