Жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають тези роспропаганди – опитування

Жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають тези роспропаганди – опитування

2 Червня 2022
3106
2 Червня 2022
15:30

Жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають тези роспропаганди – опитування

3106
Лише близько 7% підтримали пропагандистську тезу про те, що причиною російського вторгнення було прагнення України вступити до НАТО.
Жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають тези роспропаганди – опитування
Жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають тези роспропаганди – опитування

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показало, що жителі Центру та Заходу України в абсолютній більшості не сприймають наративи російської пропаганди. Результати дослідження були представлені 2 червня під час онлайн-пресконференції.

Зокрема, обираючи з-поміж двох протилежних пояснень причин російського вторгнення, абсолютна більшість респондентів (близько 88%) погодилися, що війна є наслідком агресивної зовнішньої політики РФ.

Лише близько 7% підтримали пропагандистську тезу про те, що «справжньою» причиною російського вторгнення було прагнення України вступити до НАТО. При цьому немає вікових відмінностей у підтримці цієї пропагандистської тези. Тобто і серед наймолодшого, і серед старших поколінь є певна, хоч і дуже невелика, частка людей, які підтримують цю тезу російської пропаганди, яка виправдовує воєнне вторгнення на територію України.

Мешканці Центру та Заходу України, як і у попередні роки, у абсолютній більшості (78%) сприймають події Майдану 2013-2014 років як Революцію Гідності, справедливе повстання народу проти авторитарної влади. Російська пропаганда, яка намагалася затаврувати Революцію Гідності як незаконний державний переворот, не була переконливою для мешканців досліджуваних регіонів. Зміни відбулися в сприйнятті російського пропагандистського меседжу про те, що співпраця із західними країнами та міжнародними організаціями ставить Україну під зовнішнє управління.

Розуміння того, що така співпраця дає Україні потрібну економічну допомогу, не зросло та залишається на рівні близько 55%. Однак знизилася підтримка меседжу, що така співпраця ставить Україну в залежність від партнерів – від майже 30% ще у грудні 2021 року до близько 10% нині. Натомість зросла частка тих, хто не має визначеної думки щодо цього питання (майже 36%).

На тлі російського вторгнення певною мірою знизився скепсис громадян до інформації у медіа: якщо раніше близько 30% часто сумнівалися щодо правдивості повідомлень у ЗМІ або соцмережах, то зараз таких близько 11%. З одного боку, це стимулює довіру до повідомлень офіційних органів влади, які транслюються в рамках телемарафону «Єдині новини», але з іншого боку, це може сприяти вразливості до дезінформації у соцмережах. 

Коментуючи результати опитування, шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова зазначила, що реальність війни поступово руйнує вплив пропаганди.

«Ми бачимо, як реальність перемагає російську пропаганду. Ми бачимо, що побільшало тих, хто вважає, зокрема, й російську культуру елементом пропаганди. Водночас результати опитування засвідчують, наприклад, що у питанні щодо співпраці України з МВФ та нібито потрапляння внаслідок цього до  "зовнішнього управління" є певний дуалізм. Поменшало тих, хто так вважає, і побільшало тих, кому важко відповісти. На мою думку, взагалі ця теза була штучно привнесена російською пропагандою до українського інформаційного простору, ще задовго до війни. І зараз ми спостерігаємо, як реальність  зіштовхнулась з пропагандою. Люди бачать, що саме західні партнери надають нам допомогу для протидії агресії Росії, але водночас ця теза завдяки пропаганді ще досить міцно сидить у головах. Тобто на наших очах відбувається процес переосмислення», – каже Лигачова.

Зараз Росія продовжує просувати пропагандистські наративи, зокрема, що у Києві «неонацистський режим», «Україна не відбулась як держава» тощо.

«Не можна сказати, що дуже сильно змінились наративи, які були до повномасштабної війни. Можливо, тільки наратив про "неонацистський режим" набув більшої гостроти. Мені здається, до війни більше просувався наратив про те, що "Україна – це держава, яка не відбулась"», – вважає шефредакторка «Детектора медіа».

Наталія Лигачова зазначила, що журналісти та ведучі, які раніше поширювали проросійську пропаганду, а зараз долучились до телемарафону «Єдині новини», мали б понести відповідальність за свої дії.

«Безумовно, ці люди мали б понести відповідальність, хоча б вибачитись, а не ось так, одразу увійти до Нацмарафону… Є певний дисонанс, коли окремі проукраїнські канали, які хоч і мали незбалансовану щодо влади позицію, не запрошують до участі у створенні Нацмарафону. Ба навіть більше, їх вимикають з цифрового етеру, а тих, хто роками просував проросійську пропаганду, запрошують до Нацмарафону...

Як веде себе людина, яка щиро визнає, що вона помилялась? Вона каже, що помилялась, і вона просить вибачення. Що ми бачимо натомість? Яку риторику від цих медійників? Що вони, виявляється, помилялись лише в тому, що вважали, що треба просувати ліберальні цінності, а зараз зрозуміли, що треба було просувати проукраїнські цінності. Це не визнання помилок, бо насправді вони просували не ліберальні цінності, а російську пропаганду. І вони мають про це заявити. Тоді я повірю, що вони щиро зараз визнали свої помилки».

Лигачова нагадала, що на сайті Кабміну зареєстрована петиція із закликом відсторонити цих ведучих.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund  впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська,  Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Для порівняння використані дані опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у лютому та грудні 2021 року та лютому 2022 року в тих самих регіонах України.

Опитування було проведене з розумінням обмежень для подібних досліджень, які з’явилися внаслідок російської агресії, руйнувань, завданих агресором, та вимушеної евакуації мільйонів громадян. Проте порівняння результатів цього опитування із даними довоєнних опитувань у тих самих областях дають Фонду підстави робити спостереження та висновки про зміни в українському суспільстві, які сталися протягом перших 90 днів війни. Обґрунтування вибірки цього опитування міститься у пресрелізі після результатів.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3106
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валентина
665 дн. тому
Так ми ніколи пропананді і не піддавалися!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду