The Economist взяв для обкладинки фото з війни, не вказавши імені української авторки

The Economist взяв для обкладинки фото з війни, не вказавши імені української авторки

2 Травня 2022
10238
2 Травня 2022
23:33

The Economist взяв для обкладинки фото з війни, не вказавши імені української авторки

10238
Ірина Рибакова не висуває претензій виданню. Має лише одне побажання: щоб читачі пам’ятали про її колег, які розбили ворожу техніку та загинули, захищаючи Україну.
The Economist взяв для обкладинки фото з війни, не вказавши імені української авторки
The Economist взяв для обкладинки фото з війни, не вказавши імені української авторки

Британський журнал The Economist вийшов із обкладинкою про війну. При цьому авторку фото, Ірину Рибакову, у публікації не зазначили. Пізніше редакція журналу свою помилку визнала і опублікувала уточнення у твіттері.

Рибакова є пресофіцеркою 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних сил України. Свої роботи фотографиня зазвичай не підписує. Натомість принциповим вважає зазначення назви «Холодний Яр», адже зазвичай на цих світлинах — перемоги бійців її бригади.

Детальніше Ірина Рибакова пояснила свою позицію у дописі на фейсбуку:

«Я п'ятий рік працюю у пресслужбі 93-тьої ОМБр "Холодний Яр" і намагаюся зняти найкращий контент про війну в моїй країні. Я не підписую фотографії, бо роблю їх саме для уславлення моєї бригади.

Багато фотографій, зроблених мною, брали різні видання. Ми для того і працюємо, що вони їх брали. Єдине, мені завжди приємно, коли посилаються не просто на Збройні сили України, а саме на мою рідну 93-тю бригаду. Але якщо посилання на ЗСУ, ГШ, Сухопутку чи Міноборони, теж нормально.

Я рада, що журнал використав це фото для обкладинки. І не хочу зчиняти скандал і вимагати роялті тільки через те, що фото "вистрелило". Бо воно також є колективним: якби мій водій Макс Бондаренко не вмовив мене підняти дрон, його б не було. Так само я спочатку не помітила череп, і мені підказали перевернути фото».

Як розповіла Ірина Рибакова, на обкладинку The Economist потрапило фото башти від російського танка, який розбила її 93-тя бригада у Гусарівці на Харківщині 8 березня. «Тоді ми не змогли звільнити село, загинули мої товариші, бійці, з якими співпрацювала по роботі, багато фотографувала, — розповіла авторка світлини. — Загинула медик Наталія, розвідники, серед яких Володимир Остапенко, молодий офіцер Юліан Ступак, який став Героєм України. Ми звільнили село пізніше, і смерті цих людей не були даремні. Дивіться на це фото, цю обкладинку з думками про них».

Після того, як журналісти The Economist дізналися про цю ситуацію з авторством, вони перепросили за непорозуміння. У редакційному твіттері вони вказали, що авторкою обкладинки є Ірина Рибакова.

Як пояснили представники журналу, цю фотографію вони взяли зі сторінки Міністерства оборони України та відповідно підписали її.

Фото з фейсбук-сторінки Ірини Рибакової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10238
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду