detector.media
21.04.2022 19:41
Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права
Найкраще судити Путіна за українським законодавством — експерт з кримінального права
«Міжнародний кримінальний суд не може в нашому випадку розглядати злочин агресії, оскільки ні Україна, ні Росія не є країнами-учасницями Римського статуту», – каже Гюндуз Маметов.

За умови правильного розслідування злочинів Кремля, Україна може розраховувати на свій Нюрнберг. Таку думку в коментарях hromadske.ua висловив Гюндуз Мамедов, експерт з міжнародного кримінального права, заслужений юрист України, заступник генпрокурора України у 2019-2021-х роках. 

Як розповів юрист, Україна робить все можливе для фіксації воєнних злочинів. Однак у правовій системі є свої складнощі. Зокрема, суд ООН розгляда спори, в яких  країна позивається до країни. Міжнародний кримінальний суд фокусується на процесах щодо фізичних осіб, які вчинили злочини. Під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду підпадає 4 види злочинів: воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид і злочин агресії.

«На жаль, Міжнародний кримінальний суд не може в нашому випадку розглядати злочин агресії, оскільки ні Україна, ні Росія не є країнами-учасницями Римського статуту,  – каже Гюндуз Маметов.  – Тому Україна і наші партнери шукають зараз інший механізм, за яким можна буде розслідувати цей злочин і притягти до кримінальної відповідальності РФ».

Як відзначив юрист, в українському законодавстві є така норма як «геноцид», і його можуть розслідувати й доводити і без звернення до Міжнародного суду. «Ми це вже робили щодо Голодомору, щодо депортації кримських татар. Але рішення національного суду не буде достатньо для того, щоб у світі визнали — Росія вчинила в Україні геноцид», – каже Гюндуз Маметов.

Він пропонує створити національний механізм із міжнародними елементами — коли в судову систему, прокуратуру, правоохоронну систему запрошують представників інших країн. Це все має відбуватися під резолюцією Генасамблеї ООН, що надасть легітимності. І таким чином будь-яке рішення суду стане обов’язковим до виконання.

На погляд Маметова, найкраще, коли Володимира путіна за нашим національним законодавством із залученням міжнародного елементу під Генасамблею ООН.

Нагадаємо, експерт з питань міжнародного кримінального права Уїльям Вілей відзначив, що найефективніше в Україні докази воєнних злочинів збирають правозахисні і громадські організації.

Фото: hromadske.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY